Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V. [ Dan ]

18. 09. 2024. 13:36 >> 13:37
2
Čitaj mi:

"Mitropolit Amfilohije najznačajnija ličnost u novijoj istoriji CG"

Šćekić: Vujović da preinači odluku o spomen-obilježju

Potpredsjednik SNP-a i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić pozvao je ministarku kulture Tamaru Vujović da preinači odluku kojom je odbijena izgradnja spomen-obilježja pokojnom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću.

Šćekić je za portal Dan kazao da poziva ministarku Vujović da preinači svoju odluku, s obzirom da je mitropolit Amfilohije bio izuzetna ličnost, možda jedna od najzačajnijih ličnosti u novijoj istoriji Crne Gore.

"Ne treba da se preispituje njegov život jer znamo svi o kakvoj ličnosti se radi, kakav je čovjek bio i na koji način živio, ali i kakav je doprinos za Crnu Goru dao u svakom smislu", istakao je Šćekić.

Da nije mitropolita Amfilohija bilo, dodaje Šćekić, ne bi bilo 30. avgusta i ne bi bilo ove vlasti koja može da odlučuje o ovom pitanju.

Šćekić je apelovao da se odluka ministarke Vujović promijeni, uz pozivanje na član 9 Zakona o spomen-obilježima koji kaže da se spomen-obilježje istaknutoj ličnosti ne može podići prije isteka roka od 20 godina od dana kada je lice umrlo, a u istom članu se dodaje, da izuzetno, uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore spomen-obilježje istaknutoj ličnosti može se podići prije isteka roka.

"Dakle, u Zakonu se kaže da kada su u pitanju izuzetne ličnosti može da se donese odluke i prije ovog roka, uz prethodnu saglasnost Vlade. Prema tome ja pozivam uvaženu ministarku da ona predloži Vladi odluku na osnovu ovog člana i da se Vlade izjasni o ovome. Svi znamo ko je i šta je značio mitropolit Amfilohije za Crnu Goru, a i uopšte za Srpsku pravoslavnu crku i za cijeli narod", zaključio je Šćekić.

Spomenik mitropolitu Amfilohiju je trebalo da bude podignut na zahtjev Opštine Berane, ali nije dobilo “zeleno svijetlo” od strane Ministarstva kulture i medija čije je Rješenje o odbijanju je potpisala ministarka Vujović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније