Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ketrin Šarp - BBC Njuz  [ BBC ]

06. 09. 2024. 10:44   >>  13:16

Jutjub: Promena politike o preporuci zdravstvenih i fitnes sadržaja deci

Iako će tinejdžeri i dalje moći da ih pronađu u pretrazi, određeni snimci o treniranju i zdravlju im više neće biti preporučivani kroz algoritam Jutjuba.

Jutjub ovodi nova pravila za tinejdžere
Reuters

Platforma Jutjub uvodi ograničenja u algoritam za snimke o fitnesu i zdravlju na nalozima dece, a među sadržajem koji im se neće preporučivati biće i snimci koji „idealizuju" određene oblike tela.

Korisnici starosti između 13 i 17 godina će i dalje moći da pretragom pronađu fitnes sadržaje, ali se neće ohrabrivati da ih ponovo gledaju, kažu iz Jutjuba.

Odluka je, dodaju, donesena zbog zabrinutosti da bi učestalo gledanje takvog materijala moglo da razvije „negativne utiske" o sopstvenom izgledu kod mladih.

Stručnjaci podržavaju uvođenje ove mere, ali naglašavaju i da je potrebna „šira diskusija" o zdravlju i treningu za mlade.

Kada korisnici odgledaju neki video, algoritam Jutjuba im uglavnom preporučuje sličan sadržaj, dok su povezani snimci prikazani sa strane.

To više neće biti slučaj kada tinejdžeri gledaju neke vrste sadržaja, među kojima su:

  • snimci koji prikazuju fizička stanja i idealizuju neke tipove tela u odnosu na ostale;
  • snimci koji idealizuju neki nivo fizičke spreme ili kilaže;
  • snimci u kojima ima oblika društvene agresije, poput bezkontaktnih sukoba ili zastrašivanja.

Ovaj potez su povukli pošto je američki Komitet za mlade i porodicu utvrdio da su „tinejdžeri skloniji formiranju negativnih verovanja o sebi kada im se iznova plasiraju poruke o savršenim standardima u sadržaju koji konzumiraju na internetu", kažu iz Jutjuba.

Ograničenja će biti sprovođena samo ako su tinejdžeri ulogovani na njihove Jutjub naloge i ako su prilikom registracije uneli pravi datum rođenja.

Platforma nema način da utvrdi da li je navedeni uzrast korisnika tačan.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Potez Jutjuba je dobrodošao ako imamo u vidu „vezu između korišćenja društvenih mreža kod mladih i njihove percepcije vlastitog tela", kaže Petja Ekler, predavačica škotskog Univerziteta u Stratklajdu, koja izučava povezanost slike o telu i društvenih platformi.

Međutim, to nije dovoljno, dodaje ona za BBC.

„Trebalo bi da ga prati i šira diskusija o fitnesu i zdravlju u okviru porodica, kao i ideja da je vežbanje sjajan način pa poboljšamo zdravlje i blagostanje i da to ne treba da se radi samo zbog izgleda", objašnjava Ekler.

Jutjub je objavio da će uvesti nove načine da roditelji kontrolišu aktivnosti njihove dece na platformi.

Omogućiće povezivanje naloga roditelja i tinejdžera u njihovom domaćinstvu, kako bi mogli da vide sve što objavljuju, šta prate i komentarišu, a dobijaće i obaveštenje mejlom ako njihovo dete objavi neki snimak ili započne emitovanje uživo.

U maju je američka Kancelarija za komunikacije (Ofkom) naložila tehnološkim kompanijama da promene algoritam kako bi odvratile decu od „toksičnog" sadržaja.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније