Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kajla Epštajn i Natalija Šerman - BBC izveštači iz Njujojrka  [ BBC ]

06. 09. 2024. 09:15   >>  13:06

Tramp kaže da bi Mask mogao da bude na čelu tima za kontrolu „efikasnosti vlade“

Ukoliko republikanski kandidat pobedi na predsedničkim izborima u SAD, kontrolu trošenja novca mogao bi da preuzme Ilon Mask.

Donald Tramp pokazuje rukom i priča
Getty Images
Donald Tramp je kandidat Republikanske partije na predstojećim izborima za predsednika SAD

Donald Tramp, kandidat republikanaca, rekao je da će angažovati Ilona Maska da vodi „tim za efikasnost vlade" ako osvoji drugi mandat kao predsednik SAD.

Govoreći u četvrtak u Ekonomskom klubu Njujorka, Tramp je kazao da je vlasnik društvene mreže Iks pristao da predvodi radnu grupu koja će sprovesti „kompletnu finansijsku i reviziju učinka cele savezne vlade" i da da „preporuke za drastične reforme".

Trampova potvrda od četvrtka, 5. septembra, najdirektniji je pokazatelj da bi želeo da Mask dobije mesto u njegovoj mogućoj drugoj administraciji.

„Radujem se što ću služiti Americi ako se ukaže prilika.

„Nikakva plata, nikakva titula, nije potrebno priznanje", objavio je Mask na Iksu u četvrtak ujutro.

Na pitanje BBC da li su se Tramp i Mask zvanično dogovorili oko uloge u takvoj komisiji, viši savetnik kampanje Brajan Hjuz je kazao da je „preuranjeno razgovarati o bilo kakvom potencijalnom osoblju u sledećoj administraciji, ali pozdravljamo entuzijazam i podršku Elona Maska".

Mask i Tramp nedavno su uspostavili prijateljski odnos u javnosti tokom kampanje za predsedničke izbore u SAD 2024.

Kontroverzni tehnološki milijarder podržao je bivšeg predsednika u julu, nakon što je Tramp ranjen na mitingu u Pensilvaniji.

Tada je rekao da daje novac grupi za prikupljanje sredstava koja podržava kampanju republikanaca.

„Mislim da nam je potrebna vladina komisija za efikasnost koja bi rekla: 'Hej, gde razumno trošimo novac. A gde to nije?'

„Moramo da živimo u okviru sopstvenih mogućnosti", rekao je Mask tokom onlajn razgovora sa Trampom 13. avgusta.

Nekoliko dana kasnije, 19. avgusta, Mask je bio na podijumu sa natpisom „Odeljenje za vladinu efikasnost", objavio je vlastitu fotografiju, koju je očigledno generisala veštačka inteligencija na kojoj je pisalo „Voljan sam da služim".

Trampov govor u Njujorku

„Kada su započeli razgovor, mislim da je Tramp bio veoma uzbuđen što je neko poput Maska toliko posvećen budućnosti Amerike da bi bio voljan da bude deo nečega što će pomoći vladi da bude efikasnija", kazao je Hjuz u četvrtak, a preneo CNBC.

Bivši predsednik je najavu objavio u Njujorku pred stručnom grupom poslovnih lidera.

Osnovan 1907. godine, Ekonomski klub Njujorka bio je domaćin govora ličnosti kao što je ministarka finansija SAD Dženet Jelen.

Tramp im se poslednji put obratio 2019. godine, kada su ga prijatno dočekali.

Bivši predsednik je najviše govorio o ekonomiji.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Ponovio je pozive da se smanje porezi i regulacija, otvori Arktičko nacionalno utočište divljih životinja za bušenje nafte i rekao je da će podići carine kako bi promovisao američku proizvodnju - u jednom trenutku obećavajući da će vratiti zaposlenost na vrhunac u automobilskoj industriji od pre nekoliko decenija.

Takođe je predložio posebno nisku poresku stopu od 15 odsto za kompanije koje proizvode u SAD, za razliku od opšte stope od 20 odsto koju je predložio za kompanije.

Njegova protivnica Kamala Haris predložila je stopu od 28 odsto.

Tramp je odbacio zabrinutost da bi smanjenje poreza moglo da pogorša budžetski deficit SAD, rekavši da će SAD „novac vratiti rastom" i predložio je stvaranje nacionalnog investicionog fonda sa parama prikupljenim od carina.

Publika je uglavnom bila tiha, iako su mnogi prisutni aplaudirali kada je Tramp razgovarao o podršci Maska.

Tokom sesije pitanja i odgovora, Tramp je upitan da li će povući sankcije Rusiji, na šta se nije posebno osvrnuo.

Tramp je rekao da mu je draže da koristi sankcije na kraći period i „što je manje moguće", kako se zemlje ne bi ohrabrivale da traže međunarodne alternative američkom finansijskom sistemu i dolaru.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније