Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

29. 07. 2024. 13:51   >>  15:14

Olimpijske igre u Parizu 2024: Strelci doneli prve medalje Srbiji i Hrvatskoj

U utorak će se srpski strelci Arunović i Mikec takmičiti za zlato u finalu, ali jedno od dva najsjajnija odličja su već osvojili. Srpska džudistkinja Marica Perišić bez polufinala.

Trećeg dana Olimpijskih igara u Parizu Srbija i Hrvatska su osvojile po medalju, mada će srpski tim sačekati do utorka da bi saznali kakav će biti njen sjaj.

Srpski strelci Damir Mikec i Zorana Arunović u mešovitoj konkurenciji u pucanju sa 10 metara iz vazdušnog pištolja ušli su u finale, pošto su u kvalifikacijama zauzeli drugo mesto.

U finalu će se boriti za zlato, ali su rezultatom u kvalifikacijama obezbedili najmanje srebrnu medalju.

Oni su imali rezultat od 581 kruga, a jedan više su imali Seval Ilajda Tarhan i Jusuf Dikec, tandem iz Turske, sa kojim će se srpski dubl takmičiti za zlato.

Prvu medalju za Hrvatsku na Igrama u Parizu takođe je osvojio strelac, 27-godišnji Miran Maričić, u disciplini vazdušna puška na 10 metara.

Srebro ili zlato u utorak će za srpsku strelkinju Arunović biti prva olimpijska medalja, a dva puta dosad je osvajala četvrto mesto na ranijim Igrama.

Mikec je na Olimpijskim igrama u Tokiju pre tri godine osvojio srebro.

„Nije kraj, želimo više, želimo još", rekao je Mikec posle plasmana u finale i obezbeđivanja najmanje srebrne medalje.

Stojeći pored nasmejane Zorane Arunović, Mikec je rekao da su zasluženo u finalu i da medalja odlazi u prave ruke, misleći na koleginicu iz tima.

„Loše smo počeli, ali smo na kraju odradili šampionski i u finalu ćemo se boriti protiv starih poznanika. Nema opuštanja", izjavio je Mikec za RTS.

hrvatska, streljaštvo, miran maričić
REUTERS/Amr Alfiky
Hrvatski strelac Maričić pravi selfi na pobedničkom postolju

Srpski tandem u streljaštvu dan ranije je učestvovao i u pojedinačnoj konkurenciji u gađanju iz pištolja.

Arunović ispala u kvalifikacijama kao deseta, dok je Mikec bio prvi u kvalifikacionoj rundi, da bi u finalu podbacio i zauzeo sedmo mesto.

Olimpijske igre treći dan:

  • Džudo

Džudistkinja Marica Perišić plasirala se u četvrtfinale olimpijskog turnira u kategoriji do 57 kilograma, ali je poražena od Kanađanke Kriste Deguči.

Perišić će kroz repasaž imati priliku da se bori za bronzano odličje.

džudo, milica perišić
REUTERS/Sarah Meyssonnier
Kanađanka Deguči pravi ključni poen u borbi sa Milicom Perišić

Deguči je u tesnoj borbi slavila u produžetku (1:0), pošto nijedna džudistkinja nije osvojila bod u regularnom delu meča.

Perišić je prethodno savladala Nepalku Manitu Šresta Pradan, a potom i Lijen Čen Ling iz Kineskog Tajpeja.

  • Boks

U četvrtfinalu je i bokserka Natalija Šadrina, koja je u kategoriji do 60 kilograma odlukom sudija savladala Doniju Helif iz Alžira.

Predstavnica Srbije će u sredu, 31. jula izaći na borbu za plasman u polufinale protiv Jang Venlu iz Kine.

  • Tenis

Na teren u ponedeljak izlazi i Novak Đoković, najbolji srpski teniser, u pohodu na jedini veliki trofej koji mu nedostaje.

Igraće u drugom kolu olimpijskog turnira od 14 časova protiv starog rivala, španskog tenisera Rafaela Nadala, na dobro poznatom stadionu Filip Šatrije, gde se igraju i mečevi gren slem turnira Rolan Garos.

Biće to 60. susret dvojice tenisera, koje mnogi smatraju najvećim u istoriji tog sporta, a srpski igrač dosad ima jednu pobedu više (30:29).

Poslednji put su se sastali baš u Parizu, na Rolan Garosu 2022. godine i Nadal je bio bolji u četvrtfinalu rezultatom 3:1.

  • Odbojka

Srpske odbojkašice važe za jedne od favoritkinja na olimpijskom turniru, jer su u Pariz došle kao prvakinje sveta i vicešampionke Evrope, a u Tokiju pre tri godine osvojile su bronzu.

U duelu prvog kola Grupe A, od 21 sat igraće protiv Francuske, a u toj grupi se takmiče i selekcije Kine i SAD.

  • Plivanje

Srpska plivačica Anja Crevar nije uspela da se plasira u finale trke na 400 metara mešovitim stilom pošto je ostvarila najslabije vreme.

  • Rukomet

U 'jugoslovenskom' derbiju dana rukometnog olimpijskog turnira, Slovenija je savladala Hrvatsku 31:29.

Hrvatska je izgubila od jednog od direktnih konkurenata za četvrtfinale, pa joj sad treba pobeda protiv Nemačke, Švedske ili Španije.


Pogledajte: Pet noviteta na Olimpijskim igrama u Parizu


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније