Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

[ beta ]

27. 08. 2024. 11:05 >> 11:05
Čitaj mi:

U Parizu sjutra ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara

U Parizu će sjutra uveče biti održana ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara na kojima će učestvovati 4.400 sportista i 182 delegacije.

Ceremonija će kao i za Olimpijske igre održane od 26. jula do 11. avgusta, biti održana van stadiona, na Trgu Konkord i u aveniji Jelisejskih polja u koreografiji Šveđanina Aleksandera Ekmana dok je umjetnički direktor Toma Žoli kao i za OI.

O detaljima svečanost se malo zna, jedino je Ekman rekao da je će biti 150 plesača, među kojima 20 sa invaliditetom.

Žoli je rekao da svečanost nosi ime "Paradoks".

"Postavljanje grada kao ambijenta za ovu ceremoniju već je paradoks jer grad nije u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom", rekao je Žoli.

Svečanost koja počinje oko 20.00 trajaće oko tri sata, pred oko 50.000 posjetilaca i defileom sportskih delegacija čuvenom pariskom avenijom.

Paraolimpijska baklja, upaljena u Engleskoj, odakle potiču te igre posle Drugog svjetskog rata, stigla je 25. avgusta u Francusku tunelom ispod Lamanša i putuje po zemlji do ceremonije otvaranja, kad će biti upaljen gorionik.

Baklju će pored paraolimpijskih sportista nositi i kineski glumac Džeki Čen, stručnjak borilačkih vještina.

Gorionik, isti kao i za OI, nalazi se u pariskom parku Tiljeri kod muzeja Luvr, i svake večeri će pomoću balona biti na nebu Parizu, kako bi bio vidljiv u cijelom gradu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen nedavno je rekao da će biti angažovano do 25.000 policajaca i žandarma i 10.000 privatnih agenata obezbjeđenja tokom Paraolimpijskih igara, koji će prvi put biti održane u Parizu.

Bezbjednost "osjetljivih delegacija", uključujući izraelsku, "biće osigurana na isti način kao i na Olimpijskim igrama", rekao je Darmanen i dodao da će izraelska delegacija od 27 sportista, dvije sudije i s predsjednikom Paraolimpijskog komiteta "biti pod stalnom zaštitom".

Paraolimpijske igre traju do 8. septembra, a ceremonija zatvaranja će biti na Stadionu Francuske. Na toj svečanosti će učestvovati čuveni francuski muzičar elektronske muzike Žan-Mišel Žar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније