Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

02. 08. 2024. 09:40 >> 09:48

BARSKI LJETOPIS

Krljić: Toškovićeve slike vulkani emocija; Zeković: Umjetnik eksplozivnog stvaralačkog nerva

Izložba crteža Uroša Toškovića otvorena je sinoć pred brojnim posjetiocima u Umjetničkoj galeriji „Velimir A. Leković“, u okviru likovnog segmenta „Barskog ljetopisa“. Drugi događaj iz selekcije Gorana Ćetkovića obilježila je i promocija Monografije o Urošu Toškoviću, autora i kolekcionara Bojana Krljića. Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Postavka od 35 radova u Galeriji predstavlja selektivan izbor iz kolekcije Bojana Krljića koji je formirao zbirku od oko 350 crteža slikara koji, prema riječima Ljiljane Zeković, „pripada antologijskim veličinama savremene crnogorske i jugoslovenske umjetnosti“.

"Od samih početaka Tošković se izdvojio kao ličnost i umjetnik snažne individualnosti koji je, van svih društveno-kulturoloških diktata i nametnutih kodeksa, iskazivao personalne naklonosti u skladu sa svojim psihofizičkim temperamentom koji je bio buran, neobuzdan, boemski, a time, u konzervativno orijentisanoj sredini, i neshvaćen“, kazala je Zeković.

Zeković je istakla da je, polazeći od filozofije egzistencijalizma i nihilizma, Tošković, prije svega, umjetnik eksplozivnog stvaralačkog nerva, koji uporedo slika univerzalnog čovjeka kamijevske otuđenosti, epske ličnosti iz crnogorske istorije, običnog čovjeka portretne kreature i potkulturne grupacije...

"Na njegovim radovima, kao u nekoj virtuelnoj galeriji, smjenjuju se figure vojnika, ranjenika, mrtvih ratnika, izgladnjelih životinja, pokajnica, karikiranih ljudskih likova koji su, zapravo, simboli preko kojih izražava različita psihološka stanja– patnju, pesimizam, užas, smrt, bol ravnodušnost... Razapet između svijeta snoviđenja i brutalne realnosti izražava se u ekspresivnom maniru: olovkom, tušem, uljem, a kasnije pijeskom, pastelom i njihovim kombinacijama. Sa Toškovićevih crteža i slika kao da nas prate njegove kao ponor crne oči u kojima su sabrane sva tuga i tajne ovog i onog svijeta", zaključila je Zeković.

Publici je sinoć predstavljena i pažnje vrijedna Monografija posvećena ličnosti i djelima Uroša Toškovića iz kolekcije Bojana Krljića, u izdanju Grafičkog kolektiva Beograda.

Ljiljana Zeković pojašnjava da u monografiji, autori tekstova, pored stručnih, često i emotivno nadahnutih riječi o likovnom stvaralaštvu Uroša Toškovića, sa posebnim pijetetom govore o kolekcionaru Bojanu Krljiću, slikaru, književniku, likovnom pedagogu koji je oformio zbirku koja svojim profilom ima muzejski karakter koji se zasniva na ICOMO-vim etičkim principima sakupljanja, čuvanja, valorizovanja umjetničkih djela od izuzetne vrijednosti, te da je riječ o kolekcionaru koji je sa posebnim respektom prema umjetniku, uzdignutim skoro do nivoa idolopoklonstva, od 1998. do danas sakupio više od 350 crteža Uroša Toškovića, u različitim tehnikama.

Bojan Krljić je izrazio zadovoljstvo što se izložba otvara u Baru, gradu u kojem je Tošković, koji se smatra jednim od najvećih crtača u svijetu, jedno vrijeme živio i stvarao. Izložba, prema njegovim riječima, sadrži 35 radova nastalih u periodu od 1953. do 1986. godine.

„Živojin Pavlović u svom tekstu posvećenom Toškoviću ističe da je njegova estetika bez premca u svjetskom slikarstvu. Žan Vale, poznata ličnost u svijetu francuske kulture stavlja Toškovića u porodicu duhova koja postoji kroz vjekove zajedno sa Gojom i Vilijamom Blejkom", podsjeća Krljić, napominjući da publika u Baru ima priliku da, premijerno, vidi četiri rada koja su bila u vlasništvu Žaka Valea.

"Tošković je pjesnik, a njegovi crteži su epske pjesme, intimna ispovijedanja, bunt protiv svijeta u kojem živimo. Oni su vulkani emocija koji ostavljaju snažan utisak na svakoga otkrivajući ono nevidljivo. I, kako je rekao pjesnik Danilov, ʼiako je tema smrti prisutna u njegovim crtežima, njihov izraz i živost prizivaju, otjelovljuju i slave životʼ", zaključio je Krljić.

Izrazio je nadu da će izložba Uroša Toškovića i monografija o njemu biti korak ka potpunijem razumijevanju i priznavanju lika i djela velikog umjetnika.

U okviru Pratećeg programa 37. „Ljetopisa“ večeras će na Maloj sceni u Starom gradu biti odigrana pozorišna predstava "Sedam dana", ispitna predstava iz predmeta Gluma IV – Uloga, studenata II godine studijskog programa Gluma Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje u klasi vanr. prof Branka Ilića i saradnice Danice Rajković, po autorskom tekstu Tene Stivičić.

U predstavi igraju: Radmila Škuletić, Marija Vlaović, Andrea Drašković, Vuk Vučinić i Davud Bahović.

Predstava počinje u 21.30 h, a ulaz je besplatan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније