Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

01. 08. 2024. 10:15 >> 10:15
Čitaj mi:

Dmitrij Sinkovski prvi put u Crnoj Gori

"Atmosfera za muziku na sceni između crkava odlična"

Nesvakidašnjim koncertom jednog od najtraženijih i najtalentovanijih umjetnika današnjice, Dmitrija Sinkovskog, koji je zajedno sa "Virtuozima" i specijalnim gostom, flautistom Ljubišom Jovanovićem, oduševio publiku na sceni između crkava, nastavljen je muzički program ovogodišnjeg festivala Grad teatar.

Na repertoaru su bile kompozicije Arkanđela Korelija (Concerto grosso in re maggiore op. 6 n.4) i Antonija Vivaldija (Il gardellino, Le quattro stagioni), koje je publika na sceni između crkava nagradila aplauzom i ovacijama, te su se umjetnici dva puta vraćali na bis.

"Iznenađenje večeri bila je pjesma 'Come again, sweet love' Džona Daulenda, koju je otpjevao upravo Sinkovski u pratnji muzičara na lauti, što je publiku podiglo na noge, te je ovog vrhunskog i multitalentovanog umjetnika nagradila stajaćim ovacijama. Sinkovski inače nastupa kao violinista, dirigent i kontratenor, a publika je na sinoćnjem koncertu posvjedočila s kojom lakoćom, energijom i virtuoznošću ovaj umjetnik ispoljava sve svoje talente i vještine", navode u saopštenju.

Sinkovski je, nakon koncerta, kazao da je posljednje tri godine angažovan kao glavni dirigent, te da nije bio u prilici da svakodnevno vježba repertoar za violinu.

“Sviram violinu sa svojim muzičarima, ali fizički nemam mogućnost da vježbam svakodnevno. Prije nekih desetak godina sam svirao 'Četiri godišnja doba' svuda po svijetu, to je bio repertoar koji sam svirao svaki dan. Večeras je, hvala Bogu, sve prošlo fantastično, što znači da mišići pamte. Zahvalan sam muzičarima i duboko im se poklanjam, jer su bili vrlo zainteresovani, radili smo naporno posljednja dva dana, probe su bile intenzivne. Bili su sjajni", kazao je Sinkovski.

On se zahvalio maestru Bojanu Suđiću koji ga je pozvao na festival.

“On je moj veliki prijatelj, dolazio je u Rusiju i radio sa mojim orkestrom. Festival Grad teatar je odličan, orkestar Virtuozi takođe, sjajni su muzičari. Odlična je atmosfera za muziku na ovoj sceni, posebno za 'Četiri godišnja doba', jer u trenutku kada mi instrumentima imitiramo pticu, mi pticu možemo i da čujemo ovdje na otvorenom", kazao je umjetnik.

Kako je zaključio Sinkovski, sinoćnji nastup na festivalu “Grad teatar” bio mu je prvi nastup u Crnoj Gori i veliko mu je zadovoljstvo što je mogao da svira u državi koju smatra svojom s obzirom na to da u njoj često boravi.

Jovanović: Festival “Grad teatar” nosim duboko u sebi

Flautista Ljubiša Jovanović naglasio je da mu je ovo veče između crkava bilo divno na više nivoa.

“Prije svega, svirao sam ovdje na prvom ili drugom Gradu teatru sa “Sofijskim solistima” u crkvi Santa Maria in Punta i kasnije još mnogo puta. Nisam bio posljednjih par godina i za mene je ovo velika radost zato što obožavam ovaj festival, vezan sam za njega, imam mnogo uspomena i doživljaja. Ovo je za mene bio jedan važan emotivni čin”, kazao je on i dodao da je teško odabrati najljepšu uspomenu sa festivala Grad teatar.

“Ima ih jako puno, teško je odabrati. Ja sam bio veliki prijatelj sa Ratkom Vulanovićem, pa me je on zvao da zajedno postavljamo na Trgu pjesnika, zatim sa Jovanom Ćirilovim imam puno uspomena, sa Nikitom Milivojevićem. Sudjelovao sam u svim tim njihovim projektima, jako je puno uspomena. Ovaj festival nosim jako duboko u sebi i uzbuđen sam što je to tako", kazao je Jovanović.

Ipak, kako je istakao Jovanović, festival se danas bori sa mnogim spoljnim faktorima.

“Ova vrsta turizma uništava neku kulturu koju smo poznavali, ona dobija nove oblike. Vidim da se organizatori hrabro bore i ja im se divim, jer znam koliko je to teško i zaista sam zadivljen programom u okolnostima u kojima Citadela više nije budvanska. To me boli. Živimo u tom svijetu gdje sve može da se kupi, pa i kulturna dobra. Ne mora da se vrati vrijeme, ali hajde da svi zajedno kreiramo neko novo vrijeme u kojem će svoje lijepo i plemenito mjesto imati kultura", zaključio je Jovanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније