Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

02. 08. 2024. 11:34 >> 11:34

Na sceni između crkava

Predstava “Realisti” - satira i humor u svakodnevnim borbama modernog života

Igranjem predstave "Realisti" Jure Karasa, a u režiji Matka Raguža, sinoć je na sceni između crkava nastavljen dramski program festivala Grad teatar.

Nagrađivana predstava “Realisti” je produkcija Exit teatra iz Zagreba, a budvansku publiku je oduševila svojim originalnim pristupom i izvedbom.

“Realisti” prikazuju skup likova čiji se životi isprepliću kroz niz scena koje istražuju svakodnevne probleme i apsurde modernog života, a predstava je dobila mnogobrojne nagrade: Nagradu za najbolju predstavu na 15. Festivalu komedije i smijeha Zlatni zub Poreč 2022; Nagradu za najbolju predstavu u cjelini ansamblu predstave i za najbolje ostvarenje glumacko oswtvarenje mladog glumca do 28 godina Domagoju Ivankoviću na 29. festivalu glumca, Vinkovci, 2022; Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu Domagoju Ivankoviću i za mladu glumicu do 28 godina Niki Ivančić na 46. Danima satire Fadila Hadžića; Nagradu za kolektivnu glumačku igru, Nagradu za najbolju mladu glumicu i Nagradu publike za najbolju glumicu Niki Ivančić i Nagradu publike za najbolju predstavu na 14. Međunarodnom festivalu glumca „Zaplet“, Banja Luka; Nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu Niki Ivančić na 18. Međunarodnom festivalu glumca Nikšić: Nagradu hrvatskog glumišta 2022. god. za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 god. za žensku ulogu Niki Ivančić i Nagradu žirija za najbolju predstavu u cjelini i Nagradu žirija za najbolje rediteljsko ostvarenje Matku Ragužu na 22. Festivalu teatra Omišalj/Čavle.

Kako navode u saopštenju, predstava se bavi temama poput svakodnevnih borbi, društvenih odnosa i egzistencijalnih pitanja.

"Kroz humor i satiru, "Realisti" nas podsjećaju na važnost introspekcije i kritičkog promišljanja o našem mjestu u svijetu. Tekst je prožet oštrim humorom i satiričkim komentarima, što predstavu čini dinamičnom i zanimljivom. Posebno se istakla glumačka postava koja je pokazala sposobnost transformacije i interpretacije različitih likova kroz glumu, ples, pjevanje i sviranje različitih instrumenata", navode u saopštenju.

Reditelj Matko Raguž je, nakon igranja u Budvi, kazao da budvanska publika već prepoznaje poetiku teatra Exit.

“Ovdje smo već igrali određeni broj svojih naslova. Što se tiče teksta Jure Karasa, slovenskog autora, vidio sam priliku za jednu vrlo “exitovsku” predstavu. Tokom rada smo mi dosta toga dorađivali i mijenjali po onom što sam ja smatrao da bi bilo dobro za predstavu, kako bi ona bila bolja. Uz njegovo odobrenje sam neke scene dopisao i čak osmislio nove scene tako da sam u ovom iskustvu sa glumcima i kroz improvizacije, došao do nekog novog materijala. Bazični materijal ipak polazi od originalnog teksta. Kada čovjeka malo nasmiješ, onda mu možeš reći istinu koja će tada lakše doći do njega. Mislim da je to jedna od bitnih stvari u teatru, doći do ljudi. Emocija i smijeh nas mijenjaju i zato mislim da nas dobro pozorište ili dobra knjiga mogu kvalitetno promijeniti", kaže Raguž.

Glumac Domagoj Ivanković je izjavio da je tekst Jure Karasa sjajno napisan.

“Onda je uslijedilo pakovanje ozbiljnih tema u šalu, a sve šale u ozbiljnije stvari. Tako da smo se poigravali sa tim, gledali smo da to sve upakujemo kako bismo dobili jednu homogenu masu. Publika uvijek reaguje drugačije, negdje su podijeljena mišljenja, ali je svaka reakcija dobrodošla. Prvi put igramo ovdje u Budvi na otvorenom, ali smo ranije igrali na scenama na otvorenom i nekako se uvijek dešavalo da ovu predstavu igramo blizu crkava. Mi volimo da igramo na otvorenom, posebno ljeti i posebno kada su uslovi dobri kao što su u Budvi. Postoji par mjesta u predstavi gdje uvijek improvizujemo i prilagođavamo je mjestu u kom igramo, to su najpoznatija picerija u gradu, najlošiji vozači u okolini i pjesma kojom počinjemo predstavu. Improvizacije je bilo jako malo jer je tekst zaista dobro napisan", istakao je Ivanković.

Glumica Nika Ivanćić je istakla da je najveća vrijednost ovog teksta raznolikost tema koje spaja.

“Gdje god da gostujemo i u koji god dio svijeta da odemo, svi se mogu poistovjetiti sa nečim. Tekst je apsolutno savremen i dopire do svakoga. Možda ne svaka scena, ali nešto će vas sigurno dotaknuti. Što se tiče likova, mislim da su nam svima jako dobro poznati, ali je ipak riječ o karikaturama koje su se stvorile tokom proba iako ih crpimo iz stvarnog života. Svi poznajemo takve ljude, svi imamo takve komšije, prijatelje ili partnere”, kazala je ona.

Pored Matka Raguža koji je bio zadužen za prevod, adaptaciju i režiju, autorski tim čine Ksenija Zec, koreografkinja i Mak Vejzović, autor video spota/trejlera. U predstavi, pored Ivankovića i Ivanćić, igraju i Nikola Nedić, Rok Juričić i Fabijan Komljenović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније