Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

P.R.

30. 07. 2024. 12:28 >> 12:27
Čitaj mi:

GRAD TEATAR

"Četiri godišnja doba" sjutra na sceni između crkava

Koncertom "Četiri godišnja doba" Dmitrija Sinkovskog, violina i virtuoza nastaviće se muzički program "Grada teatra" na sceni između crkava sjutra od 21 sat

Specijalni gost je Ljubiša Jovanović, flauta.

Dmitrij Sinkovski posjeduje ono što se smatra rijetkom kombinacijom ruske virtuoznosti i italijanske pjevačke sposobnosti.

Rođen u Moskvi, Dmitrij je razvio ljubav prema violini već sa pet godina. Tokom svojih studija na Moskovskom konzervatorijumu, odlučio je da se posveti i studiranju pjevanja, kako bi dao čvršće temelje svom snu - da postane operski dirigent. Njegovo nepromijenjeno, duboko ubijeđenje uvijek je bilo to da kako bi se dirigovalo operom na pravi način, moraju se dobro poznavati i instrumenti i vokalne pojedinosti. Nakon što je diplomirao violinu, uslijedila je i diploma iz horskog dirigovanja i to na zagrebačkoj Akademiji kod Tomislava Fačinija, te kasnije i ona iz dirigovanja na Isgat-u u Tuluzu kod Sabrine Bekirove.

Prirodan tok razvoja njegove dirigentske karijere desio se 2012. godine, kada je Sinkovski bio gost na naširoko poznatoj turneji Džojs DiDonato "Drama Queens". Nakon njegovog uspješnog debitovanja na ovoj turneji, ubrzo je postao tražen od strane mnogih orkestara uključujući: Detroitski simfonijski orkestar, Radio orkestar Budimpešte, Nacionalni simfonijski orkestar Dablina, Simfonijski orkestar Atlante, Simfonijski orkestar Sijetla, Nacionalni španski orkestar, Orkestar "Casa da Música" (Porto), Škotski kamerni orkestar (SCO), Australijski Brandenburški orkestar, Orkestar "Musica Viva", "Music Aeterna" a.o.

Sinkovski često nastupa u poznatim dvoranama kao što su: Karnegi Hol, "Barbikan" centar, Kraljevski koncertgebau (Amsterdam), Kraljevsko pozorište kovnice novca, Gran Teatro "La Fenice" (Italy), Ciriška opera, Pozorište na rijeci Vin, Boljšoj teatar, Pozorište "Champs - Élysées", Bečki "Konzerthaus", Berlinska filharmonija, Muzički konzervatorijum "Ðuzepe Verdi", Hamburška muzička dvorana, "Gevandhaus" koncertna dvorana (Lajpcig), Muzička akademija "Franc List", Pariška filharmonija, Koncertna dvorana Moskovskog i Sankt-Peterburškog konzervatorijuma, "Rudolfinum" koncertna dvorana i umjetnička galerija u Pragu, Helsinški muzički centar, "Auditorio Nacional de Musica" (Madrid), Palata katalonske muzike (Barselona), "Gulbenkian Foundation" (Lisabon).

Festivalski orkestar i hor "Virtuozi" formiran je 2022. godine. Otpočevši svoj rad sa serijom spektakularnih koncerata pred velikim auditorijumom u Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji, te nastupima sa vrhunskim svjetskim umjetnicima - violinistima Najdželom Kenedijem i Stefanom Milenkovićem, baritonom Brinom Tervelom, dirigentom Šarlom Ditoa... zadobili su velika priznanja publike i stručne kritike. Ansambl je potvrdu visokog kvaliteta muziciranja dobio i ostvarujući audio snimke pod dirigentskim vođstvom maestra Suđića za inostrano tržište u produkciji kompanije "New World Classic" iz Njemačke. Nastup "Virtuoza" i violiniste Najdžela Kenedija na svečanom zatvaranju BEMUS-a 2023. je proglašen za koncert godine u anketi lista "Politika".

Ljubiša Jovanović je diplomirao i magistrirao u Beogradu u klasi prof. Miodraga Azanjca. Usavršavao se u klasi prof. Kristian Larde u Parizu i Aurele Nikolet u Bazelu. Nosilac je "Diplome Superieur de concertiste" na L’ ecole normal superieur de musique de Paris 1983. Održao je više od 1500 koncerata u 37 zemalja širom svijeta, kao i više od 200 masterklasova.

Ljubiša Jovanović je 25 godina radio kao solo flautista Beogradske opere i baleta (1978 - '88), Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije (1988 - '89.) i Beogradske filharmonije (1989 - 2004.). Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu (od 1993.) i Muzičkoj akademiji na Cetinju (od 1996 - 2014.). Od 2002 do 2009. godine je bio prodekan za umjetničko-naučni rad na FMU. Osnivač je i predsjednik Orkestra Camerata Serbica-2004. kao i Festivala klasične muzike BUNT (Beogradska Umetnička Nova Teritorija). Od 2010. godine je umjetnički rukovodilac i dirigent ansambala "Lola klasik". Od 2015. godine je umjetnički direktor uglednog međunarodnog takmičenja "Anton Eberst" u Novom Sadu. Poznati flautist je 2024. osvojio najviše priznanje, nagradu za životno djelo na sedmom Međunarodnom festivalu flaute u kineskom gradu Đingdao.

Na koncertu će biti izvedena djela Korelija i Vivaldija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније