Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

30. 07. 2024. 08:37 >> 08:37

1. i 2. avgusta

Revija "Filmovi pod zvijezdama" u Njegoševom parku

Revija "Filmovi pod zvijezdama", koju Sekretarijat za kulturu Glavnog grada Podgorica organizuje u saradnji s Evropskom kućom i UNDP-jem, održaće se u četvrtak i petak, 1. i 2. avgusta, u Paviljonu u Njegoševom parku.

U četvrtak, 1. avgusta, u 21 čas, biće upriličena projekcija višestruko nagrađivanog filma "Korak iza serafima", rumunskog reditelja Daniela Sandua.

"Glavni lik Gabrijel je petnaestogodišnjak koji želi da postane sveštenik i učenik je bogoslovske škole. Na početku pokušava da se uklopi, ali vremenom shvata da je sistem potpuno korumpiran i nasilan. Osnovno je pitanje kakvi će sveštenici postati u tim uslovima nakon nekoliko godina provedenih u takvom sistemu?", navode u kratkom opisu radnje filma.

Uloge tumače Stefan Iancu, Vlad Ivanov, Toto Dumitrescu...

Projekcijom filma "Belgijski kralj", scenariste i reditelja Petera Brosensa i Džesike Vudvort, Revija će biti nastavljena u petak 2. avgusta, u 21 čas.

Radnja prati kralja Nikolasa III, usamljenika koji osjeća da živi pogrešan život. Kreće u zvaničnu posjetu Istanbulu s britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, koga je Palata unajmila da snimi dokumentarac, koji bi ga prikazao u boljem svjetlu. Monarh u međuvremenu saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smjesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Lojd smišlja plan za bjekstvo koji uključuje cvjetne haljine i raspjevane Bugare.

Uloge tumače Peter Van den Begin, Lucie Debay, Titus De Voogdt...

Iste večeri, u 22:45, biće upriličena i projekcija crnogorskog dokumentarnog filma “Palma Nostra,” koji je u okviru istoimenog Reload projekta hercegnovske NVO Novi val, režirala mlada bokeljska rediteljka, Jana Radan.

Organizatori naglašavaju da autorka filmova “U po’ bande,” “Bokahontas,” “O’ šponde - 70 godina Bućarske olimpijade u Tivtu,” sa "Palma Nostrom" još jednom prikazuje svoj specifični senzibilitet u odabiru tema od značaja za lokalnu zajednicu, nalazeći način da pošalje univerzalne poruke, koje njenom stvaralaštvu otvaraju mnogo širi prostor.

Slike, poruke i autentična sjećanja i razmišljanja o palmama kao simbolu Herceg Novog, a njihovom propadanju kao alegoriji naše neodgovornosti, nemoći i nijemog pristajanja, u filmu su podijelili Milica Berberović, Dragana Daca Dabović, Slavica Kosić, Miraš Martinović, Nikola Šorović, Zoran Zoro Martinetti, Tomislava Vukićević, Miloš Vučković, a za naraciju, koja uokviruje film, iskorišten je tekst Paule Petričević, pod naslovom “Palma Nostra” objavljen u "Vijestima" 2016.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније