Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

30. 07. 2024. 09:12 >> 09:14

PREDSTAVA NA "BARSKOM LJETOPISU"

"Egzekutor" - priča o ljudima u kojima ništa nije ostalo da umre

Pozorišna predstava "Egzekutor" u režiji Milije Šćepanovića premijerno je izvedena sinoć, na Maloj sceni u Starom gradu, u okviru 37. festivala "Barski ljetopis". Samostalno produkcijsko ostvarenje JU Kulturni centar Bar, rađeno po tekstu Vojislava Savića, izazvalo je sjajne reakcije publike u Starom Baru.

Kako navode u saopštenju organizatora Festivala, drama „Egzekutor“ je crnohumorni apsurdni prikaz isprepletenih sudbina troje bezimenih, istrošenih ljudi u jednom propalom i zaboravljenom prostoru, u kojem su primorani da igraju do kraja svoje sudbinski predodređene i nepromjenljive uloge.

U Savićevoj drami osjećaju se elementi atmosfere horor filma, napetostii crnog humora što sve zajedno gradi uzbudljiv i autentičan jezik ove drame, primijenjene na trenutak u kome danas živimo. Glumačku podjelu čine Branko Ilić, Mirjana Đurđević i Mirko Vlahović.

Vojislav Savić, pisac teksta koji je zavrijedio nagradu „Branislav Nušić“ Udruženja dramskih pisaca Srbije, istakao je da su Kulturni centar i „Barski ljetopis“ uradili sjajnu stvar odlukom da stanu iza projekta „Egzekutor“ i izrazio zadovoljstvo što je publika uživala i s pažnjom pratila tekst.

"Prvo igranje u Crnoj Gori bilo je fascinantno ponajviše zbog ambijenta Starog grada, ali i vjetra koji je počeo da duva i dao poseban štimung svemu. Glumci su sjajno odradili svoj posao, reditelj je imao fantastičnu viziju, presrećan sam“, nije skrivao oduševljenje Savić, otkrivši da je ideja nastala prije tri godine u kancelariji Milije Šćepanovića.

"Pročitao mi je tekst, izložio svoju viziju i oduševio me. Ima dosta stvari koje je ubacio u tekst, pa je time težište pomjerio u dramu i horor sa elementima apsurda, a ima i smijeha, tako da sam zaključio da sa Milijom treba da radim i bio sam u pravu. Dobili smo ono najbolje moguće, na najljepši mogući način i na najljepšem mjestu", naglasio je uz konstataciju da u srpskoj, a i u svjetskoj dramaturgiji, ima veoma malo drama na ovu temu.

"To oslikava citat na početku teksta koji glasi:’Većina ljudskih smrti je obična prevara. Ništa tu nije ostalo da umre’. Ovo je priča o ljudima u kojima ništa nije ostalo da umre. To je ono što je specifično i najbolje što sam napisao“, ustvrdio je Savić najavljujući i filmsku adaptaciju drame „Egzekutor“.

Iako se radi o festivalskoj predstavi, Savić smatra da će ona imati svoj život, podsjetivši da je njena verzija sa srpskim glumcima igrana u Australiji i, čak, Indiji, da je planirano igranje u Srpskom narodnom pozorištu, kao i da je prevedena na engleski jezik.

"Moj cilj je da publika prihvati ono što sam napisao i to je jedini reper da sam napisao nešto zaista dobro“, zaključio je Savić.

Reditelja Miliju Šćepanovića raduju pozitivne reakcije publike, posebno zbog činjenice da je u prvom redu sjedio tekstopisac.

"Živi pisac u publici za mene je bio i najveći strah i najveći izazov, jer smo uradili adaptaciju teksta koja se značajno udaljila od originala. To je, zapravo, neka drama apsurda sa elementima komedije, mi smo se potrudili da tu bude i trilera i elemenata horora, te da napravimo filmsku estetiku sa svjetlom i scenografijom i nadam se da smo uspjeli. Prva čestitka je došla od pisca tako da mi je to posebno zadovoljstvo, jer je ovo dramski tekst koji je samo jednom izvođen na teritoriji bivše Jugoslavije, igran je u inostranstvu, kod nas ne. Želio sam da se ovdje odigra nešto što je drugačije, što nije često igrano, da dočaramo neku malo drugačiju stranu teatra", kazao je Šćepanović.

Nije krio zadovoljstvo što Kulturni centar ponovo ima samostalnu produkciju i što može to da iznese sa svojim ljudskim i ostalim kapacitetima, mada smatra da je sve još u procesu uhodavanja i da je veoma važna istrajnost na kontinuitetu.

"Egzekutor" je njegova prva profesionalna pozorišna predstava. Kao dječak je bio zaljubljen u film, volio režiju, radio na radiju, televiziji... uvijek je, otkriva, želio da ima svoju cjelovečernju predstavu.

"Pažljivo sam birao tekst, ali i saradnike sa kojima želim da radim. To je bilo važno i zbog Kulturnog centra, kuće u kojoj sam već četiri godine i gdje rukovodim bioskopom, ali i zbog posebne obavezu prema gradu. Ova će predstava, kad se prilagodi pozorišnoj kutiji gdje i pripada, imati svoj život“, smatra Šćepanović.

Dodao je da već imaju ugovorena igranja u Podgorici, ali i van Crne Gore.

Producentkinja pozorišne predstave „Egzekutor“ je Milena Charan, scenografkinja Andreja Rondović, kostimografkinja Lina Leković, autor muzike Enes Tahirović, a dizajn svjetla potpisuje Danilo Malović.

Finansijsku podršku predstavi dalo je Ministarstvo kulture i medija. Reprizno igranje zakazano je za večeras u 21.30 h na Maloj sceni u Starom gradu Baru, a karte se mogu kupiti na biletarnici Starog grada od 19 sati do početka predstave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније