Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.J.

30. 08. 2024. 08:51 >> 09:10
Čitaj mi:

na pozornici „Vladimir Popović Španac“

Koncertom grupe Makadam zatvoriće ovogodišnji "Barski ljetopis"

Na posljednjoj večeri Festivala "Barski ljetopis" večeras će nastupiti podgorički „Makadam“, najpoznatija pop-rock grupa Crne Gore, koja ove godine obilježava 45 godina postojanja. Prema riječima organizatora, na koncertu u Baru Makadam će se pojaviti u punom sastavu, sa duvačkom sekcijom, perkusionistima i pratećim vokalima. Ulaz je slobodan.

Pod pokroviteljstvom Opštine Bar, uz podršku Ministarstva kulture i medija, Turističke organizacije Bar, Filmskog centra Crne Gore i AD Marina, u organizaciji JU Kulturni centar Bar, proteklih 45 dana Bar je bio središte kulture i mjesto susreta umjetnika i publike.

„Barski ljetopis“ se još jednom potvrdio kao važan dio kulturne scene a od 15. jula je publici ponudio više od 60 programa, pažljivo biranih i raspoređenih kroz sedam selekcija, od kojih je svaka donijela specifičan umjetnički pečat i raznovrsnost.

Od pozorišnih predstava, muzičkih koncerata, književnih večeri, izložbi, filmskih projekcija do programa za djecu i mlade.

Miodrag Džemo Radonjić i Mirsad Serhatlić su, skupa sa prijateljem Josipom Jozom Kestnerom, te klavijaturistima Zlatkom Zakrajšekom i Savinom Batanovim, oformili 1978. grupu „Makadam“, sa namjerom izvođenja autorskih kompozicija u maniru najfinijeg pop-jazz zvuka. Bio je to prvi ovdašnji bend sa pet vokala (Mirsad kao glavni) i pet vrhunskih instrumentalista, uz to, po uzoru na američki zvuk, sa dvojicom klavijaturista.

Prvo značajno predstavljanje bilo je nakon zemljotresa 15. aprila 1979. godine, kada se „Makadam“ priključio obnovi uništenog Crnogorskog primorja, zabavljajući brigadire, vojsku i stanovništvo na tzv. Koncertima solidarnosti.

U Baru su prvi put svirali na otvaranju manifestacije „Igre juga“, ljeta 1979. godine.

„Makadam“ tokom prve godine postojanja snima za TV Festival nesvrstanih zemalja, sarađuju sa Crnogorskim narodnim pozorištem i Pionirskim pozorištem u Titogradu, a 22. septembra su među gostima najpopularnije jugoslovenske grupe „Bijelo dugme“ na Stadionu JNA u Beogradu. Nakon toga, izdali su prvu LP ploču, nazvanu imenom grupe, na kojoj je i čuvena patriotska „Domovina, moja mati“ na tekst pjesnika Momira Vojvodića.

U osamdesetim je grupa zavrijedila punu afirmaciju. Njihovi nastupi odavali su utisak apsolutnog profesionalizma. Deceniju su otvorili prvim od gostovanja na Opatijskom festivalu, 1980. godine, i singl-pločom na kojoj su zabilježene dvije pjesme sa manifestacije: „Opusti se malo” i “Ko prijatelj njene kuće”. Nastupili su i 1981. godine u Opatiji, u bloku rock i zabavne muzike, sa pjesmama „Dama“ i „Boja i ja“, a muzički kritičari su „Makadam“ proglasili za najbolju grupu rock večeri Festivala.

Godina 1982. je bila ključna za karijeru “Makadama”. Tada su snimili novi LP pod nazivom “Balerina”, a sa naslovnom pjesmom su učestvovali marta 1982. u Ljubljani. Nakon početnog i dugog vođstva, i čudnog bodovanja pokrajinskih žirija koji “Makadamu” nisu dali niti bod, završili su na sedmom mjestu sa 34 boda. I pored toga, “Balerina” je ostala najpoznatija pjesma crnogorskog pop-rocka ikada.

Grupa je osamdesetih neprekidno svirala po Jugosloaviji i nastupala na festivalima, a vokalne solistkinje su bile i Eleonora Barudžija i Engleskinja Hassel Ann Pierce. Prvi put se na mjestu pjevačice 1989. godine pojavljuje Gordana Ivandić, i Makadam se okreće prepoznatljivom pitkom, mediteranskom zvuku.

Devedesete su godine uspjeha Makadama na festivalima. Pobjeđuju na „Pjesmi Mediterana“ u Budvi i na „Sunčanim skalama“ u Herceg Novom. Tokom 1995. objavljuju najprodavaniji od svojih albuma – „Da mi je znati“, sa pjesmama koje osvajaju tržište Crne Gore i Srbije („Da mi je znati“ / „Svani zoro“ / „Zrno prašine“...).

Nakon povratka Goce Ivandić u rodno Sarajevo, grupa se rijetko pojavljuje, uglavnom Mirsad komponuje filmsku i primijenjenu muziku. Pokušaj reaktiviranja sa pjevačicom Sanjom Živković bio je kratkog daha, a novi život grupe započeo je 2022. godine.

Tokom prošle godine izdali su novi album „Spava moj grad“, koji je objavila barska izdavačka kuća „Mediteran Multimedia“, sa prepoznatljivom pjesmom „Stara maslina“. Od ranijih članova, tu su vokal Mirsad Serhatlić i bubnjar Jozo Kestner koji pola životnog vremena provode u Baru, pa je bilo i logično da koncert povodom jubileja – 45 godina postojanja – nakon Podgorice održe u Baru. Nova vokalna solistkinja je Milica Kaluđerović Kosić, a klavijaturista i aranžer je Božidar Bole Martinović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније