Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

01. 08. 2024. 13:33 >> 13:33

SARADNJA SA POZORIŠTEM IZ SOMBORA

Premijera Nušićeve „Protekcije“ na Gradu teatru 3. avgusta

U prostorijama JU Grad teatar danas je održana konferencija za medije povodom premijere predstave "Protekcija“ nastale po istoimenom djelu Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Milana Neškovića. Predstava je produkcija "Grada teatra" Budva sa Narodnim pozorištem iz Sombora.

Glavna urednica festivalskog programa Svetlana Ivanović, na samom početku je naglasila da je „Protekcija“ 82. produkcija Grada teatra, ali i da je prvi put da se Nušić radi na festivalu.

Direktorica JU Grad teatar, Milena Lubarda Marojević, zahvalila se Narodnom pozorištu Sombor.

"Prije svega, direktorici Bojani Kovačević i umjetničkom direktoru Saši Trolakoviću na tome što je ta tradicija saradnje između Grada teatra i Narodnog pozorišta Sombor nastavljena na divan način, traje kroz produkcije i kroz programe, ali i kroz način na koji to sve funkcioniše, a koji se rijetko sreće u koprodukcijskim odnosima i teatrima. Njihov poslovni, domaćinski i kreativni odnos je nešto što uvijek treba istaći i na čemu se uvijek treba zahvaliti. Istovremeno bih se zahvalila i reditelju Milanu Neškoviću, jer smo i jedni i drugi htjeli da sarađujemo ponovo. Način na koji Milan radi, kreativan i efikasan, je i način gdje je rediteljska sujeta u drugom planu i gdje postoji spremnost da se sa koproducentima otvoreno razgovara na kreativne i organizacione teme. To je nešto što zaslužuje da se naša zahvalnost iskazuje i ovako javno", kazala je Lubarda Marojević.

Ona se zahvalila i bratstvu Manastira Svete Trojice u Stanjevićima koje godinama unazad ukazuje gostoprimstvo.

"Rad na tom prostoru ima jedan poseban kvalitet i donosi neke posebne mogućnosti koje nisu materijalne i koje se teško mogu iskazati brojkama i slovima, ali koje se vide na projektima koji tamo nastaju i koje publika tamo voli da gleda", istakla je ona.

Direktorica Narodnog pozorišta Sombor, Bojana Kovačević, naglasila je da joj je izuzetno drago što drugu godinu zaredom rade koprodukciju sa Gradom teatrom.

"Mislim da je to jedan odnos međusobnog poštovanja i zahvalnosti. Milan je reditelj koji je za nas radio već četiri predstave, na Gradu teatru je radio dvije, i jedni i drugi ga jako dobro znamo i mislim da je ovo bila jedna dobitna kombinacija. Jedva čekam da publika vidi ovu predstavu", kazala je Kovačević.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta iz Sombora i glumac u predstavi, Saša Torlaković, podsjetio je da je on već trideset godina gost na festivalu Grad teatar.

„Dobro poznajem ovaj festival i ljude koji ga čine i zaista je uvijek prijatno biti na njemu, posebno kao glumac u koprodukciji. Imali smo dosta ograničen rok, organizaciono, glumački i rediteljski je bilo dosta zahtjevno da iznesemo ovakav komad imajući obzira prema Nušiću kao velikom komediografu. Zato jedva čekam susret sa publikom, jer je kod komedije jako važno da dobijete povratnu informaciju, kako ti likovi i Nušićeve rečenice djeluju danas na publiku", kazao je Torlaković.

Reditelj Milan Nešković je istakao da gaji veliku ljubav prema Narodnom pozorištu Sombor i prema festivalu Grad teatar.

"To mi je omiljeno pozorište, a ovo mi je omiljeni festival tako da je ova saradnja sasvim prirodna. Govoreći o tom kratkom roku, ja imam jednu krilaticu koja kaže da problem rađa samo novo i bolje rješenje. Posebno u slučaju komedije, jer humor nije nešto o čemu možda i ne treba previše misliti. Ili postoji ili ga nema, ako ga nema onda se traži na nekom drugom mjestu, ne može da se stvori kao što može neka tragična situacija nizom proba. Ovo je jedan od prvih Nušićevih komada koji je pisao u zatvoru gdje mu je bilo zabranjeno da piše. Onda je on krišom napisao pismo oslovljavajući ga sa „dragi ujače“ tadašnjem ministru policije Kraljevine Srbije. Upravnik koji je čitao to pismo mu je rekao da nema potrebe da piše ujaku, te su mu dozvolili da piše svoja djela", kazao je Nešković.

Dodaje da se ovaj komad bazira na dvije porodice iako naslov navodi na aktuelnu i savremenu priču o korumpiranim vlastima.

"Jedna je porodica došljaka u Beograd, a druga porodica ministra. Ključan je odnos između njih i kako sudbina i karakteri svih ljudi kada se te dvije porodice isprepletu, dovodi do različitih komičnih situacija. Nušić je jedan od najvećih pisaca zato što je on najveći poznavalac i analitičar srpskog karaktera i mentaliteta. To što je rođen prije 160 godina je treptaj oka. Niko se nije mnogo promijenio u tih 160 godina karakterom i mentalitetom, zato dobri pisci mogu da opstaju, ali moraju da budu tumačeni na jedan drugačiji način. Posebno kada je u pitanju komedija, jer humor živi u trenutku. Ono što je kod Šekspira bilo smiješno, ono što je bilo smiješno prije 160 godina danas nije smiješno na tom nivou. Čak i ono što je bilo smiješno prije deset godina, danas o tome ne smije da se govori već je politički nekorektno. Humor mora da se mijenja i da se pazi u današnje vrijeme, pa smo mi odlučili da od ovog komada napravimo vodvilj kabaretskog tipa, ali potpuno osavremenjen. Ostali smo vjerni Nušiću, ali i nekim temama i problemima kojima smo mi željeli da se bavimo. Ubijeđen sam da će ova predstava imati jako dobar odziv kod publike jer smo uspjeli da napravimo jednu toplu priču o divnim ljudima sa svim svojim mentalitetskim i karakternim manama“, zaključio je Nešković.

Glumica Ana Rudakijević je istakla da je dva puta gostovala na festivalu Grad teatar.

"Prvi put 2019. sa svojom klasom i diplomskom predstavom „Tri zime“ koja je igrana upravo ispred Manastira Svete Trojice u Stanjevićima, a prošle godine sa Milanovom predstavom „Galeb“. Sada treća sreća, a to kažem jer je ovo moja prva koprodukcija u karijeri i jedno predivno iskustvo. Voljela bih u budućnosti da radim što više ovakvih stvari jer sam upoznala predivne mlade kolege iz Crne Gore i nadam se da ćemo u budućnosti sarađivati. Osjećam se kao da sam deseti put ovdje, zaista jedno divno iskustvo i jako sam zahvalna", kazala je ona.

Glumac Stevan Vuković je kazao da osjeća najveću ljudsku i profesionalnu zahvalnost prema svim saradnicima.

"Prvenstveno što su mi pružili priliku da budem dio ove koprodukcije, već godinama se trudim da budem dio Grada teatra i konačno je uspjelo. Po prvi put shvatam koliko je važno da se uvezujemo i da sarađujemo kao mladi glumci, da vidimo kako se radi u drugim sredinama. Meni je veliko zadovoljstvo što je ovo moj treći Nušić, ali neka nova vizura čitanja čuvenog pisca. Taj kratak rok ja nisam osjetio što znači da je vještina reditelja i producenata bila na izuzetnom nivou, sve je bilo vrlo vješto pripremljeno. Bili su obezbijeđeni svi uslovi za najljepše kreativno stvaranje što se nadam da će publika vidjeti i osjetiti. Mislim da smo kao glumačka ekipa zrelo i profesionalno prišli ovom materijalu, energije nije falilo i svi smo ušli sa puno volje. Jedva čekamo publiku da vidimo i izmjerimo šta smo uradili i na kom smo nivou, a smatram da naš put tek počinje i da će naredne sezone pokazati da smo uradili pravu stvar koja će biti korisna za samo shvatanje i Nušića i komedije", kazao je on.

Budvanska premijera je zakazana za 3. avgust, u amfiteatru Manastira Svete Trojice u Stanjevićima, sa početkom u 21h, a reprizna izvođenja su na festivalskom programu 4., 5. i 6. avgusta, sa početkom u 21h.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније