Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.J.

31. 07. 2024. 17:43 >> 17:43
Čitaj mi:

upečatljivi detalji

Hemičari otkrili kako je Rembrant postigao zlatni sjaj na čuvenoj „Noćnoj straži“

Hemičari sa holandskog univerziteta u Amsterdamu (UvA) konačno su otkrili kako je Rembrant uspio da svoju sliku "Noćna straža" (1642) uljepša upečatljivim zlatnim detaljima.

Oni su koristili visokotehnološke spektroskopske tehnike da identifikuju prisustvo žutih i narandžastih/crvenih pigmenata do najsitnijih detalja u čuvenom umjetničkom djelu, navodi se.

Istraživački tim je zaključio da je holandski umjetnik namjerno pomiješao određene pigmente arsen sulfida sa drugim pigmentima kako bi stvorio zlatni sjaj.

Studiju su u časopisu Heritage Science objavili Frederikue Broers i Nuška de Kajzer sa UvA Instituta za molekularne nauke, kao i istraživači u Rijksmuseumu u Amersterdamu.

Rembrant je koristio tehniku da naslika zlatne niti u izvezenom kaputu i ​​duplim rukavima koje je nosio jedan od dvojica protagonista „Noćne straže„, poručnik Vilem van Rujtenburh.

Otkriće sulfidnih pigmenata arsena dio je projekta koji je započeo 2019. godine.

Istraživanje je otkrilo druge tajne, uključujući prisustvo arsena i sumpora u Van Rujtenburhovoj odjeći nakon skeniranja rendgenskom fluorescencijom. Kao rezultat toga, istraživači pretpostavljaju da je Rembrant koristio pigmente arsena sulfida.

Sada se smatra da je širi spektar takvih materijala bio dostupan umjetnicima u Amsterdamu iz 17. vijeka, u odnosu na ono što se ranije vjerovalo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније