Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

02. 08. 2024. 08:10 >> 08:10

200 učesnika iz šest zemalja

Otvoren Međunarodni festival folklora na Cetinju

Četrnaesti Međunarodni festival folklora CIOFF "Cetinje 2024" svečano je otvoren sinoć na Ljetnjoj pozornici nastupima preko 200 učesnika iz šest država.

Festival je tradicionalno počeo defileom učesnika od zgrade Ministarstva kulture, Njegoševom ulicom, do Ljetnje pozornice gdje je održan centralni događaj.

Kako navode organizatori, tokom četiri dana trajanja, ljubitelji folklora imaju priliku da uživaju u nastupima folklornih ansambala iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Bugarske, koji će predstaviti svoje autentične narodne nošnje, igre i muziku.

Otvarajući festival, zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ana Novović je kazala da je ovo prilika da razmijenimo kulturna bogatstva, pokažemo ljepotu i raznolikost naših tradicija i učvrstimo veze koje nas spajaju.

"Folklor nije samo ples i muzika, on je izraz naše istorije, vrijednosti i identiteta. Kroz igre, pjesme i nošnje prenosimo bogato nasljeđe naših predaka na buduće generacije. U tom duhu, ovaj festival predstavlja neprocjenjiv most između različitih kultura i naroda. Neka ovaj događaj bude praznik kulture, prijateljstva i razumijevanja. Neka nas svaki zvuk, svaki korak i svaki osmijeh podsjećaju na to koliko je svijet lijep kada dijelimo i slavimo naše različitosti", kazala je Novović.

Ona se zahvalila organizatoru festivala, Kulturno umjetničkom društvu „Njegoš“ i svim učesnicima koji su prešli veliki put kako bi nam predstavili dio njihove kulture i tradicije.

Festival se nastavlja danas međunarodnim sajmom suvenira na Dvorskom trgu, a naredne dvije večeri, u subotu i nedjelju, na Ljetnjoj pozornici će nastupiti crnogorski i inostrani ansambli.

Međunarodni festival folklora se održava na Cetinju od 2000. godine. Za to vrijeme Cetinje i KUD „Njegoš“ ugostili su na hiljade učesnika i gostiju koji su imali priliku da uživaju u plesovima i upoznaju se sa tradicijom, kulturom i stvaralaštvom naroda iz okruženja i svijeta.

Cilj festivala je, prije svega, očuvanje tradicije, kulturnog nasljeđa i bogatih tradicionalnih folklornih igara, a time i promovisanje kulturne razmjene između zemalja učesnica.

Festival organizuje Kulturno umjetničko društvo „Njegoš“, a poktovitelj je Prijestonica Cetinje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније