Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Mina ]

20. 10. 2024. 20:57 >> 20:57
Čitaj mi:

Moldavija bira predsjednika i glasa na referendumu o EU

Građani Moldavije glasaju danas na predsjedničkim izborima i istovremeno na referendumu o tome da li da se put ka pridruživanju Evropskoj uniji (EU) unese u Ustav kao državni cilj.

Istraživanja javnog mnjenja daju prednost proevropskoj liberalnoj predsjednici Maji Sandu koja pokušava da obezbijedi drugi mandat, prenose agencije.

Ankete pokazuju da će, ukoliko dođe do drugog kruga izbora, najveći protivnik Sandu biti bivši državni tužilac Aleksandru Stojanoglo, kandidat Socijalističke partije.

Što se ustavnih amandmana tiče, oni bi između ostalog u njegovoj preambuli trebalo da potvrde moldavski "evropski identitet", a evropsku integraciju kao nacionalni "strateški cilj", piše Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Takođe bi pristupanje EU bilo moguće na bazi većinskog glasanja u državnom parlamentu, koji ima 101 poslanika.

Na referendumu je potrebna izlaznost najmanje trećine ljudi s popisa birača, odnosno 1,1 milion građana, da bi se smatrao važećim.

Uoči glasanja, stizala su upozorenja kako iz Moldavije tako i iz inostranstva, o navodnom ruskom uplitanju, od kupovine glasova do podsticanja nemira nakon izbora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније