Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

K. J. [ Anadolija ]

20. 10. 2024. 15:26 >> 15:26
3

humanost

Brčvak i Rahimić doniraju 40 vozila za ljude pogođene poplavama u BiH

Humanitarci Hajriz Brčvak i Admir Rahimić doniraju 40 novih vozila za ljude pogođene poplavama u BiH. U pitanju su vozila marke Toyota, a u toku su procedure koje je potrebno završiti prije nego što vozila budu dostavljena u Bosnu i Hercegovinu.

Humanitarci Hajriz Brčvak, privrednik porijeklom iz Sandžaka i Mostarac Admir Rahimić doniraju 40 vozila za ljude pogođene poplavama u Bosni i Hercegovini. Vrijednost donacije je veća od milion konvertibilnih maraka.

U pitanju su vozila marke Toyota, a u toku su procedure koje je potrebno završiti prije nego što vozila budu dostavljena u Bosnu i Hercegovinu. To podrazumijeva plaćanje carine i PDV-a u iznosu od oko 400.000 KM. Tek nakon toga se vozilo može registrovati kod nadležnog MUP-a.

Rahimić je za agenciju Anadolu (AA) govorio o ovom humanom činu dvojice humanitaraca koji žive u inostranstvu, a sarađuju godinama.

"Trenutno smo u procedurama. Auta će biti kupljena u Njemačkoj, dostavit će se u Bosnu i Hercegovinu. Radi se o 40 automobila. Koliko znam, još se radi na procedurama da nas se oslobodi PDV-a i carine. Nadam se da će to tako i biti. Ukoliko nas ne bi oslobodili plaćanja, onda bi morali dodatno uplatiti još 35 posto sredstava", izjavio je Rahimić.

Izrazio je nadu da će ta procedura biti pozitivno okončana po njih.

"Hajriz i ja se družimo dugo godina. Nakon poplava nazvao me i pitao šta da radimo nas dvojica, da imamo veliku odgovornost prema društvu. Ja sam i prije, preko Veleža, učestvovao u nekoj akciji da se pomogne tom narodu. Prvenstveno smo razgovarali o tome da izgradimo neke kuće ili zgradu. Međutim, saznali smo da će kuće biti donirane od strane države. Tada smo došli na ideju da kupimo vozila. Mislim da je to nešto što će pomoći ti ljudima da prevaziđu ovu tešku situaciju", pojasnio je Rahimić.

Pomoć će, kako je kazao, biti distribuirana uz pomoć Udruženja Pomozi.ba.

"Elvir Karalić nam je ustupio tu mogućnost da idemo preko njega. Zahvaljujemo mu se na tome. To nam je puno olakšalo cijelu ovu situaciju, posebno kada je riječ o procedurama jer nismo upoznati kako se to radi, kada se uvozi pomoć iz inostranstva. On i njegova ekipa su nam u tome puno olakšali", istakao je Rahimić.

Vozila će biti dostavljena stanovništvu Konjica i Jablanice koji su u poplavama izgubili kuće, auta...

"Zasad je planirano da dostavimo za 40 porodica na tom području, jer su oni najviše pogođeni poplavama. Voljeli bismo da možemo svima pomoći nekako", dodao je Rahimić.

Ostaje nada da će procedure oko kupovine i dostave vozila uskoro biti završene i da će porodice koje su u ovoj užasnoj tragediji ostale i bez automobila, ubrzo dobile nova vozila.

U katastrofalnim poplavama koje su pogodile područje Jablanice, Fojnice, Kiseljaka, Kreševa i Konjica 26 ljudi je poginulo, a materijalna šteta se mjeri desetinama miliona konvertibilnih maraka.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније