Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ CNN ]

19. 10. 2024. 22:55 >> 22:57

Procurjeli dokumenti otkrivaju obavještajne podatke SAD-a o izraelskim planovima za napad na Iran

SAD istražuje curenje strogo povjerljivih obavještajnih podataka o planovima Izraela za odmazdu protiv Irana, prema tvrdnjama tri osobe upoznate sa slučajem. Jedna od tih osoba je potvrdila autentičnost dokumenata.

Curenje informacija je „veoma zabrinjavajuće“, rekao je jedan zvaničnik SAD-a za CNN.

Dokumenti, datirani na 15. i 16. oktobar, počeli su da kruže internetom u petak, nakon što su objavljeni na Telegramu od strane naloga pod nazivom „Middle East Spectator“. Oznake na dokumentima pokazuju da su oni klasifikovani kao strogo povjerljivi i namijenjeni su isključivo za SAD i njene saveznike iz „Five Eyes“ — Australiju, Kanadu, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo. Dokumenti opisuju pripreme koje Izrael, čini se, sprovodi za napad na Iran. Jedan od dokumenata, koji je navodno sastavila Nacionalna agencija za geospacijalnu obavještajnu službu, navodi da planovi uključuju premještanje municije od strane Izraela.

Drugi dokument, koji potiče iz Nacionalne agencije za bezbjednost, opisuje vježbe izraelskog vazduhoplovstva koje uključuju rakete zrak-zemlja, a za koje se takođe vjeruje da su dio priprema za napad na Iran. CNN ne citira direktno niti prikazuje dokumente.

Jedan zvaničnik SAD-a je izjavio da se istraga fokusira na to ko je imao pristup navodnom Pentagonovom dokumentu. Bilo kakvo curenje automatski bi pokrenulo istragu FBI-a, zajedno sa Pentagonom i obavještajnim agencijama SAD-a. FBI je odbio da komentariše.

Ovo curenje se dešava u veoma osjetljivom trenutku za odnose SAD-a i Izraela i sigurno će naljutiti Izraelce, koji se pripremaju za napad na Iran kao odgovor na raketni napad iz Irana 1. oktobra.

„Ako je tačno da su izraelski taktički planovi za odgovor na iranski napad od 1. oktobra procurili, to predstavlja ozbiljan propust,“ rekao je Mick Mulroy, bivši zamjenik pomoćnika ministra odbrane za Bliski Istok i penzionisani oficir CIA-e.

Mulroy je dodao da bi „buduća koordinacija između SAD-a i Izraela mogla biti ugrožena. Povjerenje je ključna komponenta u ovom odnosu, a u zavisnosti od toga kako je došlo do curenja, to povjerenje bi moglo biti narušeno.“

Nacionalni savjet za bezbjednost uputio je CNN na Kancelariju direktora Nacionalne obavještajne službe i Pentagon za komentare. Pentagon i Nacionalna agencija za geospacijalnu obavještajnu službu odbili su da komentarišu. CNN je kontaktirao Nacionalnu agenciju za bezbjednost za izjavu.

Još jedan zvaničnik SAD-a rekao je da „ova dva dokumenta jesu loša, ali nisu katastrofalna. Zabrinjavajuće je ako ih ima još.“

Nije jasno kako su dokumenti postali javni, niti da li su hakovani ili namjerno procurili. SAD je već na visokom stepenu pripravnosti zbog iranskih hakerskih napada — obavještajne agencije SAD-a su u avgustu izjavile da je Iran hakovao dokumente u vezi s kampanjom Donalda Trumpa.

Axios je prvi izvijestio o curenju dokumenata u subotu.

Veliko curenje američkih obavještajnih podataka prošle godine takođe je narušilo odnose SAD-a sa saveznicima i partnerima, uključujući Južnu Koreju i Ukrajinu, nakon što je jedan 21-godišnji pripadnik Nacionalne garde postavio strogo povjerljive informacije na društvenu mrežu Discord.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније