Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M.

19. 10. 2024. 21:32 >> 21:44

G7 upozorava Iran da prekine podršku Hamasu i Hezbolahu

Grupa sedam (G7) vodećih svjetskih industrijskih država upozorila je danas Iran da prestane da podržava militantne grupe Hamas i Hezbolah i druge nedržavne organizacije na Bliskom istoku, kao i da prekine akcije koje destabilizuju region.

Posle samita u Italiji, G7, koja okuplja Sjedinjene Američke Države (SAD), Italiju, Kanadu, Veliku Britaniju, Francusku i Japan, saopštila je da ostaje jedinstvena u podršci potrebi za hitnim prekidom vatre u Gazi, oslobađanju svih talaca i značajnom i trajnom povećanju dostava humanitarne pomoći u Gazu.

U saopštenju se navodi da je G7 uznemirena najnovijim događajima u Libanu i "rizikom dalje eskalacije", prenosi Radio Slobodna Evropa.

G7 je izrazila zabrinutost zbog prijetnji bezbjednosti Privremenih snaga UN u Libanu (UNIFIL), koje su ukazale na opasnosti za svoje osoblje tokom vazdušnih i kopnenih operacija izraelske vojske na jugu Libana blizu granice s Izraelom.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin rekao je odvojeno da bi Vašington želio da vidi da Izrael smanji neke od svojih napada u Bejrutu i okolini.

"Broj žrtava među civilima je bio previsok. Željeli bismo da Izrael smanji neke od napada u Bejrutu i oko njega i da vidimo prelazak na pregovore koji bi omogućili civilima sa obje strane da se vrate svojim domovima", kazao je Ostin posle samita G7 u Napulju.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je danas da će Hamas "ostati živ" uprkos smrti njegovog lidera Jahje Sinvara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније