Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Marija Radulović [ TVCG ]

19. 10. 2024. 19:38 >> 19:38
1

BIRAČKI SPISAK

Bez pomoći EU teško do evidencije birača

O čišćenju biračkih spiskova polemiše se decenijama, ali taj posao nijesu obavile ni ova, ali ni prethodne vlasti. Obično crnogorska opozicija insistira na čišćenju, dok za one na vlasti nikako da dođe idealan momenat za to, ukazuju iz NVO sektora. Čini se da će nam za pravu evidenciju birača biti neophodna pomoć Evropske unije, da nas natjera da cijeli proces sprovedemo do kraja.

Kao poslanik Demokratske Crne Gore, prije 5 godina, Danilo Šaranović imao je konkretno rješenje kako riješiti problem čišćenja biračkih spiskova od takozvanih fantom birača. Ideja je bila da se na biračkim spiskovima nađu fotografije glasača.

"Centralni birački ispisak treba da sadrži i odgovarajući softver za uparivanje fotografija koji prepoznaje dvostruke podatke i dvostruke fotografije. Ovim rješenjem Demokrata sprječava se i potpuno eliminiše mogućnost da jedno lice iskoristi biračko pravo na više mjesta u Crnoj Gori. Želimo da konačno stanemo na put decenijskoj krađi i da fantom birače pošaljemo u neslavnu istoriju", kazao je tada Šaranović.

Danas, kao ministar unutrašnjih poslova, na pitanja o biračkom spisku i podacima popisa da je u 9 opština više birača nego stanovnika, Šaranović nam odgovara u pisanoj formi.

"Dobijanje rezultata popisa nakon 13 godina predstavlja ključni trenutak za temeljnu reviziju biračkog spiska. Svaki pojedinačni podatak o biraču biće temeljno analiziran, a onda i provjeren, kako bi se utvrdio osnov upisa u birački spisak. Naš zadatak je jasan – tačnost, ažurnost i zakonitost svih upisa u birački spisak.", kaže se u odgovoru Šaranovića.

Na riječima sve zvuči idealno, i to slušamo godinama. U praksi se ništa ne dešava.

"Nažalost, do tog čišćenja ne dolazi, i popis je direktan pokazatelj toga. Da bismo mi negdje očistili biračke spiskove, potrebno je da se upare sve evidencije i drugih institucija Crne Gore. Što znači uporediti taj birački ispisak sa socijalnim spiskovima, i sa poreskim, i sa zdravstvenim. Mi prosto tu vrstu evidencije nemamo", kaže Nevenka Vuksanović iz CEDEM-a.

Vuksanović kaže da partije to pitanje potegnu kada im u datom trenutku odgovara. Ako sami ne možemo riješiti problem, možemo očekivati reakciju sa strane.

"Nema političke volje, ali to ne znači da nas Evropska unija na to neće natjerati. Za nas građane i građanke, za civilni sektor, to je apsolutni benefit pritiska Evropske unije", ističe ona.

Svi podaci govore da je zrelo za čišćenje biračkog spiska. Da kasnimo s tim procesom, jasno je odavno, ali jednom se mora preći sa riječi na djela.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније