Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

A.M.

18. 10. 2024. 19:00 >> 19:00

Institut za biologiju mora

Ribe iz zaliva najvjerovatnije zaražene VER vrusom

Tokom prethodnih dana, Institut za biologiju mora je dobio nekoliko obavještenja o uginulim i bolesnim jedinkama više vrsta kernji, ali i brancina, sa područja Bokokotorskog zaliva. Gotovo sigurno se radi o VER virusnoj infekciji (Viral Encephalopathy and Retinopathy) koju uzrokuju virusi iz roda Betanodavirus (familija Nodaviridae), saopštili su iz Instituta.

Kako su kazali, ova infekcija pogađa široki spektar vrsta morskih riba u različitim regionima svijeta, a za konačnu potvrdu, potrebno je uraditi analizu uzoraka PCR metodom. Iz Instituta su naveli da će to pokušati u saradnji sa kolegama koji se bave ovom tematikom.

“Na ribama se uočavaju oštećenja očiju, kože i drugih djelova tijela. Neke jedinke su pronađene nakon uginuća, dok su neke još uvijek bile žive”, kazali su.

Jedinke inficirane ovim virusom, dodaju, pokazuju znakove anoreksije, sljepila, potamnjenja i oštećenja kože, oštećenja centralnog nervnog sistema, kao i nepravilno plivanje i nemogućnost kontrolisanja ribljeg mjehura.

“Prema objavljenim naučnim radovima, pojava ove infekcije dokumentovana je u jesenjem periodu (septembar-decembar) i u drugim državama Mediterana. Širenje ove infekcije kod kernji i brancina uglavnom je dokumentovano u uslovima kada je temperatura mora povišena (od 23 do 30 °C za brancina; 28 do 30 °C za različite vrste kernji) “, rekli su iz Instituta.

Za sada se, prema njihovim riječima, malo zna o mehanizmu infekcije ovih virusa.

“Ostaje nejasno da li betanodavirusi mogu zaraziti druge domaćine osim riba. Ispitivana je mogućnost da li virus sa jedne vrste kernje može inficirati ljudske ćelije. Pokazano je da se može vezati za ljudsku ćeliju, ali ne i ući u nju. U skladu sa tim, smatra se da betanodavirus u svom trenutnom obliku ne može inficirati ljudske ćelije. Preventive radi, ne preporučuje se konzumacija jedinki riba zaraženih ovim virusom “, navodi se u Fejsbuk objavi Instituta za biologiju mora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније