Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

K. J. [ Vijesti ]

19. 10. 2024. 11:07 >> 11:07
1
Čitaj mi:

tvrdi da ne ispunjava uslove

Vukićević traži da Vlada smijeni člana Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević juče je zvanično uputila Vladinoj komsiji za kadrovska i administrativna pitanja predlog da se član Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) Velibor Mrdak prije isteka mandata razriješi s ove pozicije.

“Vijesti” imaju uvid u taj dokument u kome je obrazloženo da Mrdak ne ispunjava uslove iz člana 9, stav 8 Zakona o vazdušnom saobraćaju. Prema ovom članu predsjednik i članovi Savjeta ne smiju imati sukob interesa, odnosno, ne mogu biti u radnom odnosu ili vlasnici ili suvlasnici ili članovi organa upravljanja u pravnim tijelima koja obavljaju poslove iz vazdušnog saobraćaja.

Vukićević u obrazloženju predloga navodi da je Vlada 22. februara 2024. godine imenovala predsjednika i Savjet ACV u kome je Mrdak, kao i da je on 15. decembra 2023. godine dostavio izjavu u skladu sa članom 9 stav 8 Zakona o vazdušnom saobraćaju kojom je izjavio da nije u sukobu interesa, odnosno, da nije u radnom odnosu ili da nije vlasnik ili suvlasnik ili član organa upravljanja u pravnim licima koja obavljaju poslove vazdušnog saobraćaja.

“Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je, kao prethodnik Ministarstva saobraćaja, podnijelo zahtjev 12. marta 2024. godine Ministarstvu sporta i mladih da dostavi podatke iz službene evidencije da li je imenovani (Mrdak) u registru sportskih organizacija, kao i u centralnom registru za sport kao vlasnik ili suvlasnik ili član organa upravljanja u pravnim licima koja obavljaju poslove u oblasti vazdušnog saobrćaja”, piše u dokumentu Ministarstva saobraćaja.

Dalje se navodi da je Ministarstvo sporta dostavilo 15. marta ove godine odgovor u kome se navodi da je Sportski aero klub “Nikšić” upisan u Registar sportskih organizacija i da Velibor Mrdak ima 20 odsto vlasništva.

“ Član 9, stav 8 zakona o vazdušnom saobraćaju propisuje da predsjednik i članovi Savjeta ne smiju imati sukob interesa, odnosno, ne mogu biti u radnom odnosu ili vlasnici ili suvlasnici ili članovi organa upravljanja u pravnim tijelima koja obavljaju poslove iz vazdušnog saobraćaja. Članom 11 stav 1 tačka 6 Zakona o vazdušnom saobraćaju je propisano da će Vlada raziješiti predsjednika ili člana Savjeta i prije isteka mandata ako ne ispunjavaju uslove iz člana 9 stav 8 navedenog zakona. Na osnovu svega navedenog Ministarstvo saobraćaja podnosi predlog da se razriješi Velibor Mrdak, član Savjeta ACV-a”, piše u dopisu koji je potpisala Vukićević.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile informaciju iz nezvaničnih izvora da je Osnovno državno tužilaštvo je od Ministarstva saobraćaja dopisom tražilo informaciju da li je Mrdak u konfliktu interesa, odnosno, da li ima vlasnički udio u Aero-klubu Nikšić i da je Vukićević ODT-u, na osnovu dopisa Ministarstva sporta i mladih, proslijedila da ima udio od 20 odsto.

Tužilaštvu je zviždač iz ACV-a podnio krivičnu prijavu za navodno izvršenje krivičnog djela lažna izjava da nije u konfliktu interesa shodno članu 8 stav Zakona o vazdušnom saobraćaju. Mrdak je “Vijestima” u maju odgovorio da to nije tačno i da ostaje dostupan svim relevantnim državnim organima i institucijama radi eventualnih daljih pojašnjenja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније