Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Rina ]

20. 10. 2024. 20:44 >> 20:44
Čitaj mi:

Ima ga samo još u Jermeniji i Azerbejdžanu

Baranin jedini u regionu uspio da napravi vino od nara

Znamo da se vino pravi od grožđa, ponekad i od borovnice i aronije, ali Vlado Tošić iz Bara odlučio je da ode korak dalje i da od sočnih, crvenih narova koji su posebnog kvaliteta i ukusa upravo na Crnogorskom primorju, napravi ovo božansko piće. Jako teško ga je bilo napraviti, a tri godine tražio je odgovarajuću recepturu i na kraju ipak uspio.

"Nar je jako zdrav, pa tako i vino. Sam proces proizvodnje je poprilično težak, tako da se pravi u jako malim količinama. Ima samo 8 posto alkohola i dosta je privlačno ženama. Često znam da kažem da ovo vino od nara, žene opušta, a muškarcima pomaže", kaže uz osmijeh Tošić za RINU.

Dodaje da ko ga jednom proba, uvijek mu se vraća jer vino od nara ima poseban ukus i miris.

Voće bere na svojim plantažama, a po potrebi i dokupljuje.

Ovaj njegov jedinstven proizvod ovenačao se i brojnim nagradama i iz dana u dan sve je popularniji.

"Dugo se bavim proizvodnjom sokova, pa sam onda rekao da ćemo i mi Barani iskoristiti ovaj naš jedinstveni nar i napraviti vino koje ima samo još u Azerbejdžanu i Jermeniji. Piju ga žene, ali i muškarci. Vole ga zaljubljeni, sastavljeni, rastavljeni", kaže ovaj proizvođač.

Kako kaže, za jedan litar potrebno je šest kilograma domaćeg nara, kako bi vino imalo specifičan ukus i miris. Da bi što bolje ispromovisao svoj unikatni proizvod Tošić obilazi mnoge manifestacije.

" Crnoj Gori vlasnici hotela više pažnje pridaju stranim, uvoznim proizvodima nego evo na primjr našim domaćim. Pa mi idemo po manifestacijama, kako bi ljudi videli i prepoznali naš rad i trud. Nadam se da će se to malo promijiti i da ćemo konačno od nadležnih dobiti podršku koju zaslužujemo" pručuje Tošić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније