Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

20. 10. 2024. 17:52 >> 17:57
Čitaj mi:

reagovanje

Nenezić: Šaranović poziva Monstat na kršenje zakona

Izjava ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića u kojoj, na osnovu rezultata popisa, najavljuje reviziju biračkog spiska, nema nikakvog dodira sa realnošću, kazao je poslanik SD-a i predstavnik Evropskog saveza Branislav Nenezić.

Ministar je najavio da će "svaki pojedinačni podatak o biraču biti temeljno analiziran, a onda i provjeren, kako bi se utvrdio osnov upisa u birački spisak", te da će u bliskoj saradnji sa Monstat-om pristupiti analizi podataka dobijenih sprovedenim popisom, a koji su od važnosti za birački spisak Crne Gore.

"Ovim ministar, što nas ne čudi, pokazuje da nije ni pročitao Zakon o popisu stanovništva Crne Gore koji u članu 29 jasno kaže da se individualni podaci i upitnici za popis prikupljeni popisom koriste isključivo u statističke svrhe, te da iste Monstat ne može ustupati drugim fizičkim i pravnim licima. Zakonom je takođe definisano da se navedeni podaci ne mogu koristiti u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti kao dokaz za ostvarivanje prava građana", poručio je Nenezić. 

Dakle, kaže Nenezić, i najvećem pravnom laiku je suština jasna.

"Monstat ne smije sa MUP-om podijeliti niti jedan podatak više od onoga koje su podijelili sa građanima, niti se navedeni podaci mogu koristiti za eventualnu reviziju biračkog spiska. Bilo kakav zahtjev ministra Šaranovića ka Monstat-u tog tipa, bio bi otvoren poziv direktoru i ostalim odgovornim licima u Monstat-u na kršenje Zakona o popisu stanovništva Crne Gore zbog kojeg bi oni morali odgovarati", ističe Nenezić. 

On naglašava da se nada i vjeruje da će MUP vrlo ozbiljno pristupiti reviziji biračkog smisla u cilju eliminisanja birača iz susjedstva koji na nezakonit način posjeduju državljanstvo Crne Gore i neke od drugih država i koji, uprkos toj činjenici, nezakonito ostvaruju svoje biračko pravo u Crnoj Gori.

"Kako je Tužilaštvu već predat materijal ovim povodom, vjerujem da će MUP, u saradnji sa Tužilaštvom koja bi, za razliku od ove sa Monstat-om, bila zakonita, ukloniti sva lica koja u Crnoj Gori nezakonito ostvaruju biračko pravo, a koja su u velikoj mjeri promijenila ishod izbora u Podgorici i Kotoru, ali i ranije u Nikšiću i mnogim drugim sredinama u Crnoj Gori, svakako uključujući i parlamentarne i predsjedničke izbore", zaključuje Nenezić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније