Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ N1 ]

20. 10. 2024. 19:03 >> 19:03
Čitaj mi:

na Trgu svetog Petra

Papa kanonizovao 14 osoba, među kojima i „mučenike iz Damaska“

Papa Franja danas je kanonizovao 14 osoba, među kojima su i "mučenici iz Damaska", ubijeni u Siriji u vrijeme Osmanskog carstva, koji su simbol progona hrišćana, a obred je održan na Trgu svetog Petra u prisustvu više hiljada vjernika iz cijelog svijeta.

Kanonizacija je, nakon beatifikacije, posljednji korak u proglašenju za sveca, a za to su potrebna tri uslova, od kojih je najvažniji da je kandidat učinio bar dva čuda, a preostala dva su da on ili ona moraju biti mrtvi najmanje pet godina i da su vodili uzoran hrišćanski život, prenosi Hina.

Među proglašenim svecima je 11 „mučenika iz Damaska“, koji su kanonizovani 164 godina nakon smrti. Osmoricu franjevačke braće i tri laika, sve iz istog samostana, u julu 1860. godine ubili su militanti u glavnom gradu Sirije, koji je tada bio pod osmanskom vlašću.

Damask je jedna od najstarijih hrišćanskih zajednica na svijetu, ali se, prema podacima Vatikana, njegova hrišćanska populacija danas smanjila na samo oko dva odsto.

Preostale tri osobe koje je papa danas kanonizovao umrle su početkom 20. veka, a osnovale su vjerske zajednice. Riječ je o italijanskom misionaru Đuzepeu Alamanu, italijanskoj časnoj sestri Eleni Gveri i Kanađanki Mari-Leoni Paradis.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније