Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ N1 ]

20. 10. 2024. 21:11 >> 21:11
Čitaj mi:

Pobjednik SE BIRA nasumično

Ilon Mask poklanja milion dolara dnevno ljudima koji potpišu njegovu peticiju

Ilon Musk rekao je da će poklanjati milion dolara dnevno nasumično izabranim registrovanim glasačima u kolebljivoj državi Pensilvaniji do predsjedničkih izbora u SAD u novembru.

Pobjednik će biti izabran nasumično među onima koji potpišu proustavnu peticiju od strane Maskove predizborne grupe AmericaPAC koju je osnovao da podrži nastojanja republikanskog kandidata Donalda Trampa da se vrati u Bijelu kuću, piše BBC.

Prvi ček već je dat iznanađenom glasaču na događaju koji je održan u gradskoj kući u Harisburgu (Pensilvanija) u subotu uveče.

Nagrada će pomoći da se potencijalni Trampovi glasači ohrabre da se uključe u kampanju tokom napetih posljednjih nedelja predsjedničke trke, uoči glasanja 5. novembra.

Međutim, postavljeno je i pitanje legalnosti.

Istaknuti stručnjak za izborno pravo Rik Hasen napisao je na svom ličnom blogu da vjeruje da je ponuda „očigledno nezakonita“.

Federalni zakon kaže da svako ko „plati ili ponudi da plati ili prihvati plaćanje bilo za registraciju za glasanje ili za glasanje“ suočava se sa potencijalnom novčanom kaznom od 10.000 dolara ili kaznom zatvora od pet godina.

Iako Mask tehnički traži od glasača Pensilvanije da potpišu obrazac, Hasen je doveo u pitanje namjeru iza strategije.

„Ko može da potpiše peticije? Samo registrovani birači u državama koje su kolebljive, što ih čini nezakonitim“, tvrdi Hasen, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA).

Oni koji potpišu peticiju – kojom se obavezuju da će podržati slobodu govora i prava na posedovanje oružja – moraće da daju svoje kontakt podatke, potencijalno omogućavajući AmericaPAC-u da ih kontaktira u vezi sa njihovim glasanjem.

BBC je tražio komentari i od Maska i AmericaPAC-a.

Mask je ranije ponudio da da 47 dolara svakome ko dovede registrovanog glasača u kolebljivim državama da potpiše peticiju.

Ta strategija je izazvala nezadovoljstvo stručnjaka za finansiranje kampanje poput Hansena, ali bi mogla da se odvija i kroz u rupu u zakonu o izborima u SAD, jer niko nije direktno plaćen da glasa – uprkos uvođenju novca u proces koji bi mogao da identifikuje vjerovatne Trampove glasače.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније