Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

16. 10. 2024. 13:27 >> 13:27
Čitaj mi:

FILOZOF LEVI

"Čovječanstvo čeka novi rat, Netanjahu je užasan premijer"

Francuski filozof i pisac Bernar-Anri Levi smatra da je čovječanstvo već ušlo u ranu fazu novog svjetskog rata, te da će se, pored Bliskog Istoka i Ukrajine, uskoro otvoriti novi front na Tajvan.

Bernar-Anri Levi, u javnosti poznat i po inicijalima BHL, poznat je kao jedan od najistaknutijih predstavnika tzv. Novih filozofa, ali i po kontroverzama koji su njegovi politički stavovi izazvali u domaćoj i međaunarodnoj javnosti.

U intervjuu za Politiko rekao je kako se divi Sjedinjenim Državama jer su „društveni ugovor Žan-Žaka Rusoa koji je oživio“, izrazivši prezir prema dubokom antiamerikanizmu koji prožima Evropu, a posebno Francusku.

Filozof vjeruje da je „navodna imperija“ Amerike i njenih demokratskih saveznika pod „teškim napadom labavog, ali sve čvršćeg fronta“ koji se sastoji od Kine, Rusije, Turske, Irana i radikalnog islama.

"Čovječanstvo je već ušlo u ranu fazu novog svjetskog rata, a glavne linije fronta su Ukrajina i Izrael. Tajvan uskoro postati treći front", tvrdi Levi. 

Novinaru Politika rekao je da smatra da je Benjamin Netanjahu užasan premijer, „čovek koji je omamljen viškom moći“.

Ali kao Jevrejin, čiji se otac borio protiv nacista, BHL je ​​duboko zabrinut zbog porasta antisemitizma na Zapadu danas.

„Ne praktikujem Šabat, tako da sam tog subotnjeg jutra (7. oktobra 2023.) čuo vijesti odmah kada sam se probudio. Shvatio sam da se dešava nešto ogromno — događaj sa velikim D“, zaključio je Levi u intervjuu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније