Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

16. 10. 2024. 14:44 >> 14:41
Čitaj mi:

VOJIN GRUBAČ

"Popis profesionalno obavljen, politički akteri pozitivno reagovali"

Poslije Monstatovog predstavljanja javnosti rezultata Popisa stanovništva, održanog krajem 2023. godine, opšti utisak je da je taj posao profesionalno obavljen i da su politički akteri pozitivno reagovali na njegove rezultate, ocijenio je predsjednik NVO CRP Vojin Grubač.

Prema njegovim riječima, to je jako dobro za društvo u cjelini, prije svega za podsticanje procesa međusobnog razumijevanja i tolerancije među narodima i građanima.

Kako je kazao, rezultati Monstata u sebi sadrže i jedan bitan, djelimično sporan detalj na kojeg se neophodno osvrnuti.

"Naime, u konačnom oblikovanju rezultata Popisa stanovništva: učitano 46.878 građana koji nemaju državljanstvo Crne Gore i koji u popisu učestvuju u obimu 7,52 %. Samim tim, realni rezultati popisa se mogu analizirati učitavajući da u Crnoj Gori od 623.633 popisanih lica živi 575.895 građana koji imaju crnogorsko državljanstvo. To bi bio ispravan pristup temi. Kako u Crnoj Gori ima 205.370 Srba i 269.307 građana koji govore srpskim jezikom, u obimu od 575.895 građana koji imaju crnogorsko državljanstvo dobijaju se sasvim drugi izlazni podaci. A to je, da u Crnoj Gori po zadnjem popisu ima 35,66% Srba, a da se 46,76% odsto njenih građana opredijelilo da govori srpskim jezikom. Dakako, takva korekcija važi i za druge etničke i jezičke grupe", poručio je Grubač.

Kako je kazao, ako se uzme u obzir da je popis pokazao da u Crnoj Gori živi 575.895 građana koji imaju crnogorsko državljanstvo, a MUP Crne Gore 09.02.2024. godine objelodanio da 785.807 građana ima crnogorsko državljanstvo, Grubač navodi da ispada da poslednjim popisom nije obuhvaćeno 209. 912 crnogorskih državljana koji se u momentu popisa nisu zatekli u Crnoj Gori.

"Znači, popisom nije bilo obuhvaćeno 26,71 odsto crnogorskih državljana što popisu stanovništva daje još jedan uslovni karakter. Jer, ne učitavati 209. 912 crnogorskih državljana na poslednjem popisu stanovništva, a u popis uračunati 46.878 građana koji nemaju državljanstvo Crne Gore: predstavlja fakt koji daje posebnu dimenziju izloženim rezultatima popisa od strane Monstata, koji je korektno predostavio ulazne podatke koje je dobio sa terena ali ne i kontekst", zaključio je Grubač.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније