Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

15. 10. 2024. 13:46 >> 14:01
3
Čitaj mi:

živković o rezultatima popisa

"Crna Gora pokazala da je nepokorna"

Crna Gora je pokazala da ima čvrsto građansko jezgro i odbranila je svoj građanski karakter, saopštio je na konferenciji za novinare lider DPS-a Danijel Živković. Komentarišući rezultate popisa stanovništva, Živković je kazao da je Crna Gora nepokorna i da se ne može se pokoriti.

Prema njegovim riječima, rezultati popisa potvrđuju da je Crna Gora, uprskos jakim pritiscima da se etnofederalizuje, odnosno da joj se nametne etnički koncept, uspjela da sačuva svoj građanski karakter, baš onako kako je definisano Ustavom Crne Gore. 

Očigledno je, kaže Živković, da etnički inžinjering nije uspio. 

"Ako dodamo činjenicu da je vlast iz Srbije bila jako zainteresovana za rezultate popisa u Crnoj Gori, da su u popisnu kampanju uložena velika finansijska sredstva, da se radilo o snažnoj propagandi i velikim pritiscima na građane Crne Gore, možemo konstatovati da je Crna Gora pokazala da ima čvrsto, građansko, multietničko jezgro koje nepokolebljivo stoji u odbrani državnih interesa", kazao je Živković. 

Poručuje da rezultati popisa ne idu na ruku onima koji su, kako tvrdi, pokušali da prekinu velom nacionalizma Crnu Goru, da je ona odbranila svoj građanski  karakter i da je opozicija, svi politički subjekti kao i nacionalna vijeća pokazali zavidan nivo društvene i političke odgovornosti i zrelosti da se spriječi etnički inžinjering i da se preko pokušaja raznih pritisaka koji su trajali u kontinuitetu, uspijemo da obezbijedimo ambijent kako bi popis bio sprovden u regularnim uslovima i da nije bilo tih mehanizama, nemojte da imate dilemu da bi etnički inžinjering do kraja uspio", smatra Živković. 

On je kazao Crna Gora već pet godina je pod jakim pritiskom i agresivnom kampanjom koja dolazi iz susjedstva, sa namjerom da se promijeni njen građanski karakter i da se obezliči kao suverena država.

To, kaže traje od avgusta 2020. do ove sada vlasti koju predvodi premijer Milojko Spajić.

"Crna Gora odolijeva svim pritiscima koji traju u pokušaju da se zatre ime Crne Gore... Čuli ste od lidera političkih subjekata, prije svega nekadašnjeg DF-a, da je neophodno promijeniti Ustav ukoliko se građani izjasne popisom da ih preko 50 odsto govori srpskim jezikom... Oni su imali mnogo veća očekivanja. Procenat onih koji govore srpskim jezikom se nije promijenio u odnosu na podatke iz 2011. I šta ćemo sad", pitao je Živković.

Poručuje da su ponosni na ulogu koju su građani preuzeli tokom popisa, a posebno na ulogu DPS-a koja je, kaže, "besprekorna i čista u odbrani nacionalnog dostojanstva".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније