Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Ivan Mijanović, RTCG

15. 10. 2024. 12:12 >> 12:12
Čitaj mi:

preduzeti neophodni koraci

EK: Crna Gora se uskladila sa stavom EU u poglavlju 31

Crna Gora je preduzela neophodne proceduralne korake kako bi osigurala punu saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom i uskladila se sa stavom EU, poručeno je iz Evropske komsije (EK) nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo Sjedinjene Američke Države da raskida Bilateralni sporazum sa tom zemljom o izuzeću državljana SAD iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda.

„Ovo dovodi Crnu Goru do usaglašenosti sa zajedničkim stavovima EU o integritetu Rimskog statuta i sa srodnim vodećim principima EU o bilateralnim sporazumima o imunitetu, što je istaknuto mjerilo u Poglavlju 31 pregovora Crne Gore o pristupanju EU“, saopštio je portparol EK.

Iz Komisije podsjećaju da je Crna Gora država potpisnica Rimskog statuta. Kao takava, već je u obavezi da u potpunosti sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom.

Ovo usaglašavanje predstavlja završno mjerilo u pregovaračkom poglavlju 31 sa Evropskom unijom. Međutim u Komisiji objašnjavaju da je donošenje odluka o pristupnim pregovorima u nadležnosti država članica.

„Prerogativ je Predsjedništva Savjeta da sazove Međuvladinu konferenciju, gdje bi mogla biti donijeta odluka o privremenom zatvaranju poglavlja 31 o vanjskoj, bezbjednosnoj i odbrambenoj politici“, zaključuje portparol Evropske komisije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније