Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

02. 07. 2024. 22:10 >> 22:10

BIVŠI GRADONEČELNIK NJUJORKA

Rudiju Đulijaniju oduzeta advokatska licenca

Vrhovni sud države Njujork oduzeo je dozvolu da praktikuje pravo bivšem gradonačelniku Njujorka Rudiju Đulijaniju zbog njegovog učešća u pokušajima Donalda Trampa da se miješa u izborne rezultate 2020. godine.

Oduzimanje licence stupa na snagu odmah i predstavlja veliki udarac za bivšeg javnog zvaničnika u trenutku kada se suočava sa posljedicama zbog širenja neistina o izborima 2020. godine, piše CNN.

Osim što je izgubio advokatsku licencu – koja će vjerovatno biti priznata širom zemlje – Đulijani je proglasio bankrot zbog 150 miliona dolara duga i suočava se sa nekoliko drugih tužbi, kao i krivičnim prijavama.

"Ozbiljnost (Đulijanijevog) nedoličnog ponašanja ne može se precijeniti. Đulijani je flagrantno zloupotrijebio svoju istaknutu poziciju advokata bivšeg predsjednika Trampa i njegove kampanje, preko koje je (on) više puta i namjerno davao lažne izjave saveznom sudu, državnim zakonodavcima, javnosti, u kojima je neosnovano napao i podrio integritet izbornog procesa u ovoj zemlji“, navode on.

Đulijani, rekao je sud, „ne samo da je namjerno prekršio neke od najosnovnijih načela pravne profesije, već je aktivno doprinio nacionalnim sukobima koji su uslijedili nakon predsjedničkih izbora 2020, zbog čega se ne kaje“.

Đulijani je ranije bio suspendovan da se bavi advokaturom, dok je sud u Njujorku razmatrao disciplinski postupak protiv njega.

Portparol Đulijanija osudio je oduzimanje licence.

„Članovi pravne zajednice koji poštuju vladavinu prava u ovoj zemlji treba odmah da se jave i izjasne protiv ove politički i ideološki korumpirane odluke. Uložićemo žalbu na ovu objektivno pogrešnu odluku, u nadi da će žalbeni proces vratiti integritet u naš pravosudni sistem“, rekao je portparol Ted Gudman u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније