Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

01. 07. 2024. 19:00 >> 19:25

PRESUDA VRHOVNOG SUDA

Trampu se neće suditi za napad na Kapitol, ima imunitet

Vrhovni sud SAD presudio je da bivši predsjednici imaju pravo na određeni stepen imuniteta od krivičnog gonjenja i time smanjio vjerovatnoću da će se federalni krivični postupak protiv Donalda Trampa nastaviti prije izbora 2024. godine.

Vrhovni sud je danas presudio da Tramp ima pravo na određeni stepen imuniteta od krivičnog gonjenja, piše Njujork Tajms.

Glasanje je bilo šest prema tri, podijeljeno po tome ko je kojoj partiji naklonjen.

Tramp je tvrdio da ima pravo na apsolutni imunitet od optužbi, oslanjajući se na presedan Vrhovnog suda iz 1982. godine koji je priznao takav imunitet u građanskim predmetima za radnje koje su predsjednici preduzeli unutar „spoljnog perimetra“ njihove odgovornosti.

Nižestepeni sudovi su odbili Trampove tvrdnje, ali odluka Vrhovnog suda može dovoljno da odloži slučaj, toliko da Tramp uspije da sve to u potpunosti ukloni ako pobjedi u novembru.

Sudije su rekle da je Tramp je imun od krivičnog gonjenja za službena djela preduzeta tokom njegovog predsjedništva, ali je postojala ključna razlika između službenog i privatnog ponašanja.

Predmet se vraća nižem sudu, koji će odlučiti da li su postupci Trampa bili u službenom ili privatnom svojstvu.

Bivši predsjednik se suočava sa tri optužbe za zaveru i jednom tačkom za ometanje zvaničnog postupka, sve u vezi sa njegovim naporima da se drži predsjedničke funkcije nakon gubitka izbora 2020. godine.

Prošlog avgusta ga je optužio specijalni advokat Džek Smit u jednom od dva savezna krivična postupka protiv njega; drugi se odnosi na raciju FBI-a na njegov privatni posjed, Mar-a-Lago, u avgustu 2022. godine, gde su pronađeni nestali vladinini dokumenti.

Niži sudovi su prethodno presudili protiv Trampa.

Čak i prije donošenja presude, odluka suda da preuzme slučaj je već pomogla Trampovoj strategiji da odloži krivično gonjenje do izbora u novembru.

Ovom presudom izgledi za suđenje prije izbora izgledaju sve udaljeniji.

Ako bi Tramp pobedio na biralištima, mogao bi da naredi Ministarstvu pravde da odustane od optužbi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније