Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

04. 07. 2024. 22:51 >> 22:51

Evropska komisija

Uveli privremene carine na uvoz električnih vozila iz Kine

Evropska komisija uvela je privremene carine na uvoz električnih vozila na baterije iz Kine. Na osnovu istrage koja je trajala devet mjeseci, EU Komisija je zaključila da kineski proizvođači “imaju korist od nepravednog subvencionisanja, što evropske proizvođače dovodi u opasnost od ekonomske štete”.

Kako navode, postoje tri vrste tarifa.

Tri kineska proizvođača koja su u potpunosti sarađivala sa EU ocarinjena su nešto niže: BYD 17.4%, Geely 19.9% I SAIC 37.6%

Ostali proizvođači koji su sarađivali u istrazi, ali nisu bili uzorkovani, podliježu prosječnoj carini od od 20,8%.

Carina za ostala preduzeća koja nisu sarađivala sa EU iznosi 37,6%.

Pregovori sa predstavnicima kineske vlade su intenzivirani posljednih nedjelja, kako bi se došlo do trajnog rješenja, navode u Komisiji.

Dijalog u ime EU vodi izvršni potpredsjednik EU Komisije Valdisa Dombrovskisa sa kineskim ministrom trgovine Vangom Ventaoom.

“Mi tražimo rješenje. Uvođenje ovih tarifa nije samo po sebi cilj, one su rješenje problema, sredstvo da se ispravi neravnoteža i nefer konkurencija u proizvodnji električnih vozila u EU u odnosu na one iz Kine. Zbog toga smo bili veoma jasni u vezi sa tim da želimo dijalog sa kineskim partnerima i taj dijalog je u toku", kazala je Dombrovskisa.

Kontakti dvije strane nastavljaju se i dalje na tehničkom nivou, kako bi se pronašlo rješenje u skladu sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije, kažu u EU Komisiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније