Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Klix.ba ]

04. 07. 2024. 09:11 >> 09:21

ANKETE VODEĆIH ČASOPISA

Tramp nakon debate povećao prednost nad Bajdenom

Republikanski kandidat Donald Tramp uspostavio je znatnu prednost nad aktuelnim predsjednikom Džoom Bajdenom u utrci za Bijelu kuću otkad su njih dvojica učestvovali u prvoj debati pred predsjedničke izbore prošle sedmice. To pokazuju odvojene ankete koje su juče objavili "New York Times" i "Wall Street Journal".

Bajden je obećao da će ostati u predsjedničkoj trci 2024. tokom razgovora s predizbornim osobljem u srijedu i pokušao uvjeriti čelne demokrate na Kapitol Hilu da je sposoban za ponovni izbor, uprkos njegovom slabom učinku u TV debati.

Anketa "New York Timesa" i "Siena Collegea" pokazala je da Tramp gradi prednost od šest procenata - 49 prema 43 odsto - nad Bajdenom, demokratom, među registrovanim biračima za koje "Times" smatra da će vjerovatno glasati na izborima 5. novembra.

To je najveće Trampovo vodstvo u anketi "Timesa/Siene" od 2015., kada je vodio kampanju uoči svoje pobjede na predsjedničkim izborima 2016. Među svim registrovanim glasačima u anketi Tramp je vodio s 9 bodova.

Anketa "Wall Street Journala" pokazala je da Tramp ima 6 bodova prednosti nad Bajdenom, u poređenju s dva boda prednosti u anketi koju je "Journal" proveo u februaru. U obje ankete, koje su provedene u cijeloj zemlji, ispitanici su primijetili da je Bajdenova dob, 81 godina, težak teret za njegovu kandidaturu.

Oko 80 odsto ispitanika u anketi časopisa, koja je anketirala 1.500 registrovanih birača od 29. juna do 2. jula, reklo je da je Bajden prestar da bi se kandidovao za drugi mandat. Ta je anketa imala marginu pogreške od 2,5 postotnih bodova.

Anketa Timesa, koja je anketirala 1.532 birača od 28. juna do 2. jula, pokazala je da veliki dijelovi svake demografske grupe, uključujući crne birače i one koji su rekli da bi i dalje glasali za njega, vide Bajdena kao "jednostavno prestarog da bude učinkovit predsjednik".

Imala je marginu pogreške od 2,8 bodova za registrovane birače. Bajdenov nastup u debati prošlog četvrtka protiv Trampa (78) izazvao je zabrinutost među demokratima o njegovoj budućnosti kao njihovog predsjedničkog kandidata.

Anketa Reutersa/Ipsosa provedena od 1. do 2. jula pokazala je da su Tramp i Bajden izjednačeni s podrškom od 40 odsto svaki. Ta je anketa pokazala takođe da jedan od tri demokrata vjeruje da bi Bajden trebao odustati od trke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније