Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

12. 10. 2022. 19:54 >> 20:17
1

POPA ZA TVCG

Limitiran progres Crne Gore, ali nema nazadovanja

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa, saopštila je da postoji limitirani progres Crne Gore po pitanju evropskih pregovora, ali da nema nazadovanja. Ocijenila je da nedovoljan napredak nije dobar zato što je Crna Gora država koja je najviše napredovala od svih zemalja kandidata za članstvo u EU.

"Sada je trenutak da se upale svi motori i da se krene naprijed. Cijelo društvo je odgovorno, svi moramo da radimo zajedno - politički akteri, civilno društvo, mediji, kako bi se ostvario cilj. Mi nećemo kriviti nikoga, to je kontraproduktivno, ali ako ne vidimo konvergenciju svih tih aktera, proces ne može biti kredibilan jer ovo nije nadležnost jedne ili druge strane, u ovoj vježbi učestvuje cijelo društvo. Crna Gora ima 70 odsto građana koji podržavaju proces pristupanja EU", kazala je Popa u Dnevniku 2 TVCG. 

Istakla je da se danas mnogi političari u Crnoj Gori deklarišu kao proevropski.

"Mi im vjerujemo, ali nije dovoljno samo to kazati, potrebno je i pokazati. Ono što ne vidimo je volja za kompromisom, kako bi se imao stvaran dijalog, van političkih interesa...", istakla je Popa. 

Dodala je da postoji "mapa puta" koja pokazuje kuda Crna Gora mora ići dalje. 

"Mi cijenimo crnogorsku usklađenost sa vanjskom politikom EU, ali kada dođemo do vladavine prava, tu vidimo da stvari stoje. Dok se ne ispune ta tzv. mjerila i sporovedu reforme, druga poglavlja se ne mogu zatvoriti. Tako da se mora raditi na vladavini prava i političkim kriterijumima... Ustavni sud, Sudski savjet, sva ta pitanja će doprinijeti da se napreduje u mjerilima", navela je Popa, gostujući na TVCG. 

Ocijenila je i da se često ne mogu stvoriti preduslovi za kompromis.

"Bez toga se ne može napredovati, odlaganje ne rješava problem i to svi političari treba da shvate. Bez Ustavnog suda, sve ostalo je kompromitovano i rizikujemo da uđemo u nepoznatu teritoriju što nije dobro za proces evropskih integracija", navela je i dodala da se nada da će se političari vratiti za pregovarački sto i složiti oko imenovanja sudija.

Na pitanje o stanju medija u Crnoj Gori, Popa je kazala: 

"Kada govorimo o slobodi izaražavanja i medijima, to je temeljna oblast. Medijska scena je takođe podijeljena, polarizovana, ali na kraju dana to nije važno. Važno je da mediji kao važan faktor moraju takođe da se okupe i prihvate da je pristupanje EU najvažniji cilj. I da u fokusu drže cilj evropskih integracija. Nadamo se da će mediji nastaviti da budu pouzdan partner."

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније