Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

11. 03. 2024. 21:58 >> 21:59
Čitaj mi:

MJU

Interoperabilnost podataka najvažnija karika u razvoju elektronskih usluga

Interoperabilnost podataka predstavlja najvažniju kariku u razvoju elektronskih usluga, poručili su iz Ministarstva javne uprave.

Učesnici/ce dvodnevne radionice o interoperabilnosti podataka, iz sedamnaest različitih institucija u Crnoj Gori, naglasili su potrebu za unapređenjem interne komunikacije i razmjene podatka između organa javne uprave.

"Interoperabilnost podataka predstavlja najvažniju kariku u razvoju elektronskih usluga. Omogućava brzu razmjenu informacija između različitih sistema, platformi i aplikacija, čime se stvara jedinstveno i povezano okruženje. Interoperabilnost podrazumijeva besprijekorno povezivanje između različitih sektora, kao što su zdravstvo, obrazovanje, javna uprava i privreda, čime se podstiču inovacije i smanjuju troškovi", saopštili su iz Ministarstva javne uprave. 

Radionica u Budvi bila je, kako su istakli, prilika za utvrđivanje dobrih praksi, analizu zakonskih normi, identifikaciju prepreka, te zajedničko kreiranje daljih koraka za unapređenje sistema pružanja usluga.

“Ovaj proces podstiče i veću odgovornost i transparentnost u radu javne uprave, pružajući podršku donošenju strateških odluka”, poručio je generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise u Ministarstvu javne uprave Dušan Polović.

Ovo je, navode iz MJU, treća radionica ICT mreže, a dio je projekta "E-usluge kao odgovor na COVID-19", koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom javne uprave.

"Jedan od ciljeva projekta je unapređenje komunikacije između informacionih sistema i registara institucija javne uprave u cilju efikasnijeg razvoja i pružanja usluga elektronskim putem. Obučeni službenici i službenice ključni su u procesu obezbjeđenja razmjene podataka i upravljanja registrima, te ovakve radionice pružaju osnov da se adekvatno djeluje u praksi i osigura odgovorno upravljanje", poručili su iz MJU. 

Podsjetili su da su važni segmenti projekta upravo se odnose na razvoj digitalne infrastrukture i elektronskih usluga, uz jačanje kapaciteta javne uprave i lokalnih samouprava, i uspostavljanje protokola prateći standarde sajber bezbjednosti. Na taj način se gradi održiv digitalni ekosistem i javna uprava po mjeri građana i građanki.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније