Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

B.B.

21. 12. 2023. 12:47 >> 12:47
Čitaj mi:

MARTINOVIĆ

Predlog zakona o upravljanju otpadom predvidio i proširivanje odgovornosti

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o upravljanju otpadom. Akcenat novog Predloga zakona stavljen je na cirkularnoj ekonomiji kroz program proširene odgovornosti, selektivnog sakupljanja otpada i smanjenje odlaganja otpada, čime se Crna Gora pridružuje razvijenim zemljama po pitanju upravljanja otpadom, a samim tim i zaštite životne sredine.

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović, rekao je da je u okviru svih ovih novina u EU zakonodavstvu, prilikom izrade Predloga zakona o upravljanju otpadom, akcenat dat na iskustvima EU zemalja u uspostavljanju efikasnog organizovanog sistema preuzimanja, sakupljanja i obrade otpada od proizvoda: ambalaže, električne i elektronske opreme, baterija i akumulatora vozila i guma.

Martinović je rekao da je najbolja praksa EU, a koja je prenijeta u Predlogu zakona, Program proširene odgovornosti proizvođača, koja za cilj ima mjere koje obezbjeđuju da proizvođači, odnosno uvoznici proizvoda snose odgovornost u čitavom životnom vijeku proizvoda koje stavljaju na tržištu.

"Ovo je jako bitno za Crnu Goru, koja uvozi veliki procenat proizvoda koji su obuhvaćeni sistemom proširene odgovornosti, jer se finansijska odgovornost za sakupljanja i zbrinjavanje tih proizvoda prenosi na uvoznike odnosno proizvođače", pojasnio je ministar.

Kako se navodi u saopštenju, ministar je napomenuo da uvoznik, odnosno proizvođač, mora imati za cilj, da mu se proizvod na kraju životnog vijeka vraća i da preuzme odgovornost za njegovu recikliranje, preradu ili odstranjivanje, što je i praksa u EU.

Martinović je naveo da je u skladu sa EU Direktivom o smanjenju uticaja određenih plastičnih proizvoda na životnu sredinu, Predlogom zakona tretirano i pitanje otpada od plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i otpadnog ribolovnog alata koji sadrži plastiku.

"S obzirom na to da ima visok potencijal za recikliranje, obaveza iz pomenute Direktive, što je uneseno u Predlogu zakona, je da se za ovaj otpad, u skladu s principom 'zagađivač plaća', propiše proširena odgovornost proizvođača kako bi se osiguralo odvojeno sakupljanje i recikliranje", dodao je ministar.

Pojasnio je da je Predlogom zakona predviđena mogućnost da se mali i srednji uvoznici priključe već postojećem organizovanom sistemu preuzimanja, sakupljanja i obrade otpada.

"U cilju prihvatanja standarda EU, Predlog zakon je predvidio plaćanje posebne naknade za odlaganje miješanog komunalnog otpada. Ovim bi se direktno uticalo na smanjenje količine miješanog komunalnog otpada koji se odlaže", istakao je Martinović.

Nakon usvajanja zakona o upravljanju otpadom, za ovu oblast je jako bitno usvajanje Državnog plana upravljanja otpadom do 2028. godine. 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније