Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Katrin Šmid (ARD)  [ DW ]

16. 07. 2024. 12:55

„Igra prestola“ na briselski način

Počinje s radom novi saziv Evropskog parlamenta

„Igra prestola“ u Evropskoj uniji – tako mnogi pregovarači trenutno nazivaju borbu za vlast za narednih pet godina. Ovih dana ta borba doživljava vrhunac, novokonstituisani parlament počinje s izborom sopstvenog rukovodstva. Još jedan mandat za Robertu Metsolu, još uvjek aktuelnu predsjednicu Evropskog parlamenta, važi kao izvjestan.

Iz Njemačkog ugla za jedno od 14 potpredsjedničkih mjesta najizglednije su političarka Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Sabine Ferhojen i ponovo Katarinu Barli (SPD), koja je bila glavna kandidatkinja njemačkih socijaldemokrata na evropskim izborima.

Biće zanimljivo vidjeti hoće li i ko iz redova desnih poslaničkih grupa ubuduće predstavljati parlament. Tu se postavlja krucijalno pitanje: treba li na mjesto zamjenika predsjednika parlamenta da dođe neko ko je u predizbornoj kampanji zagovarao slabljenje institucija EU.

Bez odluke protiv konzervativnog centra

„Savez centra“ ima ubjedljivu većinu i moć da određuje stvari. Nijedna odluka u Evropskom parlamentu ne može da bude donesena protiv zajedničke volje demohrišćana, socijaldemokrata i liberala. Oni zajedno imaju više od 400 poslanika – novi saziv parlament ima ukupno 705 članova.

Međutim, oni nisu koalicija koja bi bila uporediva s njemačkom vladajućom koalicijom, već su jednostavno „platforma“ koja se slaže oko zajedničkih osnovnih načela. Taj savez bi trebalo da obezbijedi glasove za ponovni izbor Ursule fon der Lajen na mjesto predsjednice Evropske komisije.

Ursula fon der Lajen: da li će dobiti potrebnu većinu glasova?

Ali, moglo bi da bude i onih koji će ovog četvrtka (18. jul) glasati drugačije na tajnim izborima za predsjednika Komisije – a različitih mišljenja može da bude i oko drugih kontroverznih tema u budućnosti. Mnoge evropske socijaldemokrate, koji su ubjedljivo druga najveća poslanička grupa u Parlamentu, žele da nastave dosledno da sprovode klimatske ciljeve tzv. „Zelenog dogovora“ (Green Deal). Istovremeno, oslabljeni liberali u Evropi veoma su šarolika grupa.

Uticaj Zelenih sve slabiji

S vremena na vrijeme bi i evropski Zeleni takođe mogli da budu dio tog labavog „Saveza centar“. Oni bi takođe mogli da obezbijede odlučujući „tampon za glasanje“ kada je riječ o izboru Fon der Lajen. Zato im se konzervativsi iz Evropske narodne stranke (EPP) udvaraju, ali ih istovremeno i drže na distanci. Ne žele da daju previše obećanja Zelenima, koji su gubitnici izbora, kada je riječ o klimatskoj politici i „Zelenom dogovoru“.

Grupacija evropske levice, koja se vraća u parlament nešto ojačana, vjerovatno neće igrati ulogu u svim tim dilemama.

To u suštini znači sledeće: „Jak centar“ sada se nalazi nešto više desno nego u proteklih pet godina. U prošlom sazivu Evropskog parlamenta odluke je donosila levo-liberalna, progresivna većina. To se sada više neće događati.

Projekat kao što je „Akt EU o lancu snabdjevanja“ vjerovatno više ne bi imao šanse u novom, konzervativnijem sazivu. Isto tako ni rezolucija o pozivu na osnovno pravo na abortus u EU koja je usvojena u aprilu.

Novi saziv parlamenta ima ukupno 705 poslanika

Nove frakcije na desnici

Da li će svi ti novi poslanici odmah pronaći svoja mjesta na ojačanom desnom krilu parlamenta? U okviru poslaničkih grupa se u svakom slučaju mnogo toga događa: nedavno se oko mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove stranke Fides pojavila sasvim nova frakcija „Patriote za Evropu“. Među njima je Slobodarska partija Austrije (FPÖ), radikalni belgijski „Flamanski interes“ (Vlaams Belang), kao i stranka holandskog desničarskog populiste Gerta Vildersa. Tu su i dominantne stranke iz bivše grupe „Identitet i demokratija“, poput italijanske Lige i desničarskog Nacionalnog saveza iz Francuske.

Lider te francuske stranke Žordan Bardela trebalo bi da bude na čelu nove poslaničke grupe koja je brojčano jača od „Evropskih konzervativaca i reformista“ (EKR). Ta desno-konzervativna grupacija „Italijanske braće“ (Fratelli d'Italia) premijerke Đorđe Meloni i desno-konzervativne stranke iz Poljske „Pravo i pravda“ najbliža je polugama vlasti. Ona ofanzivno traži pozicije u novom sazivu parlamenta.

Među svim tim poslaničkim grupama postoji saglasnost kada je riječ o smanjenju ovlašćenja Brisela, traženju više ovlašćenja za nacionalne države i borbi protiv zakona EU o klimi „Zeleni dogovor“.

Ali, velike su razlike kada je riječ o migrantskoj politici – posebice o raspodjeli izbjeglica i migranata u Evropskoj uniji, odnosno Evropi, kao i o odnosu prema ratu u Ukrajini. Linija podjele između prijatelja Rusije i pristalica Kijeva jasno se proteže između tih poslaničkih grupa.

A Alternativa za Njemačku?

Teško je tačno sagledati koju liniju zastupa desničarski ekstremistički savez „Evropa suverenih nacija“, koji je nedavno osnovala Alternativa za Njemačku (AfD). Mnogi u Brsielu ocjenjuju da je to „desničarsko-ekstremistički ostatak“, da su to anti-EU populisti, dokazani poricatelji Holokausta kao i antisemite.

Tek će se vidjeti koliko će provokacije, blokade i drugačija kultura ponašanja nacionalista ubuduće oblikovati Evropski parlament. Tri desničarske poslaničke grupe nemaju zajedničku i jedinstvenu moć odlučivanja. Mnogima očigledno nedostaje volja za oblikovanjem stvari i sposobnost za kompromis.

Sve u svemu, novoizabrani članovi Evropskog parlamenta, koji se ponekad doživljavaju kao prilično nemoćni, trenutno imaju moć da imenuju rukovodstvo EU ili da eventualno gurnu EU u haos po tom pitanju. Ako Ursula fon der Lajen ne dobije potreban 361 glas u prvom i jedinom krugu glasanja, 27 šefova država i vlada morali bi tokom ljeta da počnu da traže novog kandidata koji bi mogao da dobije većinu glasova.

Mađarski premijer Viktor Orban s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi

Bojkot Mađarske

Samo nekoliko dana uoči glasanja o vodećoj poziciji Evropske komisije, njena aktuelna predsjednica Fon der Lajen reagovala je bojkotom na poslednje poteze mađarskog premijera Viktora Orbana, čija zemlja trenutno predsjedava Savjetu EU. On je najavila da na sastancima koji se održavaju pod mađarskim predsedavanjem neće učestvovati komesari EU, već samo visokorangirani službenici. Razlog za to su, kako je saopštila, „jednostrane akcije mađarskog premijera Viktora Orbana u vezi s politikom prema Ukrajini“.

U pozadina te odluke Fon der Lajen su Orbanove posjete najprije Ukrajini, onda Rusiji, a potom i Kini, gdje se, kako je saopštila Budimpešta, razgovarao o mirovnom rešenju za rat u Ukrajini. Orban ta putovanja nije usaglasio sa Briselom.

Mađarska vlada ogorčeno je reagovala na odluku Fon der Lajen. „Evropska komisija ne može da birati institucije i ministre s kojima želi da sarađuje. Da li se sada sve odluke Komisije baziraju na političkim razlozima?“, napisao je mađarski ministar za pitanja EU Janoš Boka na platformi Iks.

priredila: Z.Ilić

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније