Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R.

16. 07. 2024. 13:39 >> 13:43
Čitaj mi:

MINISTARSTVO ENERGETIKE

"Koordinacija sprovođenja pravedne tranzicije"

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović organizovao je koordinacioni sastanak na temu sprovođenja pravedne tranzicije sa međunarodnim partnerima na kojem su razmijenjeni stavovi i mišljenja o mogućnostima jačanja saradnje.

Na koordinacionom sastanku učestvovali su: Delegacija EU u Crnoj Gori, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Njemačka razvojna banka (KfW), Svjetska banka, GIZ i UNDP. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Kancelarije za održivi razvoj Vlade Crne Gore i Eko-fonda i Elektroprivrede Crne Gore.

Na današnjem sastanku razmijenjeni su stavovi i mišljenja o mogućnostima jačanja saradnje na sprovođenju pravedne tranzicije i budućoj koordinaciji ovog procesa.

Ekonomski razvoj Pljevalja se već decenijama bazira na lancu vrijednosti uglja, koju čini Rudnik uglja, Termoelektrana i veliki broj direktno ili indirektno povezanih kompanija. Pravedna tranzicija u ovom regionu ne smije podrazumijevati ukidanje jednog lanca vrijednosti koji predstavlja osnovni izvor prihoda za veliki dio lokalnog stanovništva.

„Sprovođenje pravedne tranzicije je ključno za razvoj pljevaljskog regiona i mora biti orjentisano na ljude, posebno na mlađu populaciju. Stoga je veoma je važno da proces pravedne tranzicije ponudi dugoročnu i jasnu viziju kako iskoristiti potencijal i sve resurse Pljevalja za diverzifikaciju privrede i da bude baziran na snažnim programima podrške tržištu rada kroz ulaganje u obuke, usavršavanje i prekvalifikaciju radne snage, sa posebnim fokusom na razvoj preduzetništva i jačanju rodne ravnopravnosti“, ocijenjeno je na današnjem sastanku.

Proces pravedne tranzicije će biti snažno podržan i kroz Plan rasta, novi instrument podrške Evropske unije, kojim se predviđena značajna podrška naročito na realizaciji aktivnosti na obnovi javnih i privatnih zgrada u Pljevljima, smanjenju korišćenja uglja u individualnim ložištima i jačanju lokalne privrede na realizaciji konkretnih programa podrške za unapređenje energetske efikasnosti. Akcioni plan za sprovođenje pravedne tranzicije je ključna aktivnost koja je prepoznata Planom rasta, a koji će se bazirati na Mapi puta, čija je priprema u toku. Aktivnosti na izradi Mape puta koordinira Kancelarija za održivi razvoj Vlade Crne Gore uz podršku UNDP-ja.

Takođe je ocijenjeno da je veoma važno da problematika pravedne tranzicije bude na odgovarajući način adresirana kroz Nacionalni energetski i klimatski plan kako bi se stvorio potreban strateški okvir za realizaciju budućih aktivnosti. Podrška međunarodnih partnera je naročito dragocjena u dijelu prenosa znanja i iskustava iz drugih zemalja koje su sprovele ili započele proces pravedne tranzicije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније