Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

24. 05. 2024. 16:08

Međunarodni sud pravde: Izrael odmah da obustavi ofanzivu u Rafi

Sudije Međunarodnog suda pravde

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu zahtijeva da Izrael odmah prekine vojnu ofanzivu na Rafu, grad u Pojasu Gaze. Predsjednik suda Navaf Salam saopštio je na presudu po hitnom zahtjevu Južne Afrike.

„Izrael mora odmah da zaustavi svoju vojnu ofanzivu i svaku drugu akciju u Rafi koja bi palestinskoj grupi u Gazi mogla da izazove uslove života koji bi mogli dovesti do njenog fizičkog uništenja u cjelini ili djelimično", izjavio je sudija Navaf Salam, predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Sud je saopštio da je humanitarna situacija u Pojasu Gaze nastavila da se pogoršava. U Rafi je sada „katastrofalno".

Odluke Svjetskog suda su obavezujuće. Međutim, sudije UN nemaju moć da primoraju državu da to sprovede. Ali, ovaj sud možete da pozove Savjet bezbjednosti UN da preduzme akciju po tom pitanju.

ICJ: Izrael mora da spriječi genocid

Južna Afrika se obratila Međunarodnom sudu pravde i zahtijevala hitno povlačenje izraelske vojske iz pojasa Gaze - uključujući i trupe u Rafi. Obrazloženje je da prethodne mjere suda u vezi sa ratom u Pojasu Gaze nijesu bile dovoljne.

U dvjema odlukama, sudije UN su već obavezale Izrael da učini sve što je moguće da spriječi genocid i dozvoli humanitarnu pomoć.

Južna Gaza, blizu Rafe

Od početka maja izraelska vojska kaže da sprovodi „ciljane” operacije u pograničnom gradu Rafi, u južnom pojasu Gaze. Izrael polazi od toga da se tamo nalaze posljednji preostali bataljoni Hamasa i hoće da ih uništi. Prije nego što je izraelska vojska započela napad, više od milion interno raseljenih ljudi iz drugih djelova Pojasa Gaze je tamo potražilo zaštitu. Poslije skoro osam mjeseci rata, Rafa je posljednji donekle netaknut grad u Pojasu Gaze.

uskoro više...

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније