Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

24. 05. 2024. 13:37

Posljednja debata pred EU izbore: bez kandidata desnice

Učesnici TV Debate: Sandro Gozi, (Obnovi Evropu sada) Teri Rajntke (Evropski Zeleni), Valter Bajer (Evropska levica), Ursula fon der Lajen (Evropska narodna partija) i Nikolas Šmit (Partija evropskih socijalista)

Dvije sedmice prije evropskih izbora, glavni kandidati za izbore za EU parlament održali su treću i posljednju TV debatu. Sastali su se u plenarnoj sali Evropskog parlamenta u Briselu. Građani iz glavnih gradova ostalih 26 članica su se uključivali i postavljali pitanja – a to su mahom bili mladi ljudi zainteresovani za politiku.

Glavne teme o kojima se raspravljalo su bile: bezbjednost EU, porast popularnosti desnice i migracije.

Sigurnost Evrope bila je tema koja je recimo zabrinjavala mlade, a jedno od njihovih pitanja je bilo i da li bi novac sada trebalo trošiti na sopstvenu bezbjednost, a ne na Ukrajinu.

Valter Bajer, glavni kandidat ljevice iz Austrije, podsjetio je da NATO već troši 1,3 biliona eura za svoju odbranu. To je više nego Kina i Rusija zajedno, rekao je on. S druge strane, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da se u Ukrajini brani i sigurnost Evrope: „Ukrajina brani naše vrijednosti, tako da prvo moramo podržati Ukrajinu, ali i poboljšati našu odbranu."

Terri Rajntke, glavna kandidatkinja Zelene stranke, proglasila je uspon desničarskih populista i njihovu blizinu Rusiji za najveću prijetnju Evropi. Evropa ne može sebi priuštiti da u EU parlamentu sjedi "produžena Putinova ruka", rekla je ona. Brojne desničarske stranke zastupaju stavove koji su naklonjeni Rusiji, a neki poslanici se sumnjiče i da su dobili novac iz Moskve, argumentovala je ona.

Desničarske stranke bez predstavnika u debati

O tome da je AfD isključena iz svoje poslaničke grupe u Evropskom parlamentu nije se raspravljalo u debati.

Na podijumu je trebalo da bude sedam kandidata, jer je toliko frakcija u parlamentu. Međutim, dvije desničarske grupe, Evropski konzervativci i reformatori (ECR) i Identitet i demokratija (ID), nijesu poslale svoje predstavnike - jer odbacuju koncept glavnih EU kandidata. Oni se zalažu za “Evropu nacija” i imaju samo nacionalne kandidate.

Njihovo odsustvo je značilo da gledaoci nijesu mogli da čuju širi spektar mišljenja koji bi svakako bio od koristi debati. Tako da su pored fon der Lajen, za koju se smatra da pripada lijevom krilu CDU, na sceni bila četiri političara iz lijevog spektra.

Ipak, prisutni su razgovarali o tome kako se nositi s desnicom. Fon der Lajen je kritikovana jer nije prekinula saradnju sa desničarskim strankama kao što je Fratelli D'Italia italijanske premijerke Đorđe Meloni.

„Ja sam veoma dobro sarađivala sa Đorđom Meloni u Savjetu Evrope, kao i sa svim drugim šefovima država i vlada," rekla je vodeća kandidatkinja EPP grupe. Meloni je jasno bila za Evropu i protiv Putina, dodala je. „A za vladavinu prava – radimo zajedno", rekla je fon der Lajen.

Još jednom je navela kriterijum pod kojima je saradnja sa desnicom moguća: stranke moraju biti proevropske, proukrajinske i za vladavinu prava.

„Ako pogledate Nacionalni savez ili AfD, svi oni imaju nešto zajedničko: oni su Putinovi prijatelji i žele da unište Evropu", rekla je fon der Lajen.

Reklama za Evropske izbore

Emotivna rasprava o dogovoru o migracijama

Debata sa oko 900 gostiju u studiju bila je živa i intenzivna, a gosti su se posebno oglasili kada se govorilo o ulozi EU u Pojasu Gaze.

Emotivno se razgovaralo i o paktu o migraciji. Nikolas Šmit, glavni kandidat Socijaldemokrata, suprotstavio se tezi da će pakt o migracijama prije svega zaustaviti krijumčare i kriminalce:

„Šta se događa s izbjeglicama (u Tunisu) koje su oterane u pustinju, pretučene, neki su ubijeni. To nijesu evropske vrijednosti. Ovo je dogovor s diktatorom".

Sigurnost, migracije i prosperitet – bile su teme o kojima se govorilo u ovoj 100-minutnoj debati. Prosperitet i zaštita klime ne bi trebalo da se međusobno isključuju, a proširenje na druge zemlje je poželjno, rekao je Sandro Gozi iz frakcije Liberala: „Naravno da želimo da otvorimo EU našoj braći i sestrama u Ukrajini", rekao je on.

S tim su se složili i drugi. Međutim, oni koji bi se tome suprotstavili, nijesu bili ni prisutni na debati.

ass (tagesschau, agencije)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније