Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

10. 05. 2024. 11:00

Oštre reakcije na Bajdenovu prijetnju Izraelu

Predsednik SAD Džo Bajden

Izjave iz intervjua, koji je američki predsjednik dao CNN-u, odjekuju u svim izraelskim medijima. Džo Bajden je protiv daljeg napredovanja izraelske vojske prema Rafi i upozorava izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na posljedice. Pritom je američki predsjednik izraelskom premijeru i njegovom ratnom kabinetu poručio: „Nećete dobiti našu podršku ako tamo krenete u napade. Tim bombama se ubijaju civili“, rekao je Bajden.

„Nastavićemo da obezbjeđujemo zaštitu Izraela uz pomoć antiraketne odbrane i presretača „Čelična kupola“, i njihove sposobnosti da odgovore na napade. Ali to što se sada radi, jednostavno nije ispravno i zato Izraelu nećemo isporučivati oružje i granate."

Prema izvještajima nevladinih organizacija, teške bombe koje su Izraelu isporučile između ostalih i SAD, već su u drugim djelovima Pojasa Gaze dovele do masovnih razaranja. Čini se, međutim, da je sada, u slučaju Rafe, prekoračena crvena linija – između ostalog i zbog toga što je tamo, kako se procjenjuje, 1,2 do 1,3 miliona ljudi potražilo zaštitu od izraelskih borbenih dejstava u Pojasu Gaze.

„Nema nikoga na koga se možemo osloniti“

Reakcije u Izraelu na Bajdenovu reakciju su žestoke. Jedan član Kneseta iz Netanjahuove stranke Likud ocjenjuje da SAD imaju dvostruke standarde, dok je izraelski desno-ekstremni ministar za nacionalnu bezbjednost, Itamar Ben-Gvir, na platformi Iks napisao: „Hamas“, srce i „Bajden“ – dakle „Hamas voli Bajdena“.

On je takođe na jednoj manifestaciji rekao: „Svoje prijatelje moramo da prigrlimo, a svoje neprijatelje da suzbijemo. Bez kompromisa. Pobjeda ne zavisi od ove ili one države, već samo od nas. Nemamo nikoga na koga možemo da se oslonimo, već samo na sebe i naše očeve na nebu.“

Činjenica je međutim da su izraelske odbrambene snage u velikoj mjeri zavisne od milijardi dolara vojne pomoći iz Sjedinjenih Država.

Protesti protiv vlade Benjamina Netanjahua u Jerusalimu (31.3.2024.)

Hamas i dalje raketira Izrael

Kao potvrdu onima koji tvrde da se protiv Hamasa treba boriti i u Rafi, kako vazdušnim napadima, tako i kopnenim snagama, ta teroristička organizacija je proteklih dana redovno ispaljivala rakete iz Rafe, pa i sinoć, 9. maja 2024. Zato je izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao prijetnje američkog predsjednika: „Ovo je vrlo teška, razočaravajuća, i na neki način čak frustrirajuća odluka koju čujemo od predsjednika SAD, a kojem smo zahvalni na podršci od početka rata.“

Ambasador Erdan je ocjenio da se ne radi o upotrebi odbrambenog oružja, već o bombama predviđenim za napade, ali Izrael, kako kaže, na kraju krajeva mora da uradi ono što smatra neophodnim za bezbjednost svojih građana.

Opozicija traži novu vladu

Dok je izraelski predsjednik Hercog pozvao na uzdržanost, opozicija koristi spor između Vašingtona i Jerusalima za kritiku Netanjahuove vlade. Jair Lapid, bivši izraelski premijer, koji je bio na toj funkciji do kraja 2022. godine, rekao je da je zemlji potreban novi lider i „nova era“ u kojoj bi slogan „Zajedno ćemo da pobijedimo“ ujedno značio i „Zajedno ćemo da gradimo novo izraelsko društvo“.

On je dodao kako je Netanjahuova vlada nesposobna da bilo šta vodi: „Ni rat, ni odnose s Amerikancima, ni pregovore o razmjeni zarobljenika, ni privredu. Nalazimo se u potpunom haosu u kojem jedna suluda vlada apsolutno gubi kontrolu“, rekao je Lapid.

U Izraelu se raspravlja i o tome da li najave iz Vašingtona utiču i na borbu na drugim frontovima, na primjer na sjeveru i granici prema Libanu, odakle islamistička milicija Hezbolah stalno granatira Izrael. Jedino što se u ovom trenutku čini jasnim jeste da su SAD očigledno izgubile povjerenje u Netanjahuovu vladu. I da bi to sada moglo da ima posljedice.

jkk/jr (ard)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније