Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 08. 2024. 08:10 >> 10:51
Čitaj mi:

OSVRT

Svjedok sedmice: Milutin Tomašević

Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla Milutina Tomaševića, urednik Prvog programa Radija Crne Gore.

Ponedjeljak 12.08.

U Gradu svjetlosti ugašen je olimpijski plamen. Završene su igre spektakla, vrhunskih rezultata, nezaboravnih nadmetanja, heroja i tragičara, prije svega emocija. Naši olimpijci pokazali su talenat, želju i srčanost. Za medalje treba više znanja, vještina i sreće. Nema odličja bez kvalitetne infrastrukture, licenciranih trenera, efikasnih saveza (smjenjivih predsjednika), proaktivnog ministarstva i posvećenosti u radu sa djecom u školama, posebno u bazičnim disciplinama.

Sportisti su ugasili olimpijski plamen, požare u Crnoj Gori, uz sav trud vatrogasaca, može samo kiša. Mogli bi i kanaderi, ali ih nema. Biće ih, obećava premijer Spajić. Već kasnimo, gore crnogorske gore, brda, pašnjaci, katuni... U pustim selima zarasla imanja i kućišta predaka ne gase potomci. Neki ih uz “Luciferovu” pomoć i podmeću.

Muk u Prijestonici. Bolom, tugom, suzama, obilježene su na Cetinju dvije godine od kako je u stravičnom, nezampamćenom zločinu ugašeno 10 života. Marko bi danas imao deset, a Mašan trinaest godina. Porodice stradalih traže istinu. Vjerujem direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu kada kaže da je policija tog kobnog dana reagovala u mjeri mogućeg, ali ne vidim što je za dvije godine urađeno da se na bolje pomjere granice ”mjera mogućeg“ u prevenciji, sprečavanju tragičnih dogadjaja i efikasnijem policijskom postupanju kad se već nesreće dogode.

Utorak 13.08.

Uzrok pojave malih boginja u Budvi leži u velikoj zabludi roditelja. Nijesu vakcinisali djecu. Uzalud ljekari objašnjavaju da vakcina protiv morbila ne ugrožava zdravlje, da je sigurna i djelotvorna. Za sticanje kolektivnog imuniteta potrebno je da 95 odsto najmlađih bude vakcinisano, kod nas je taj procenat ispod 50. Sada se moramo suočiti sa situacijom da bez zaštitne MMR vakcine posljedice mogu biti teške, pa i tragične. Tokom epidemije, jedno od 20 oboljele djece može biti hospitalizovano, prvenstveno zbog komplikacija kao što je upala pluća. Jedno od hiljadu oboljele djece premine, upozoravju epidemiolozi. Ko će preuzeti odgovornost zbog smrti tog djeteta?!

Solar u sjenci politike. Što god mislili o učincima ministra energetike Saše Mujovića, a mislim da su među boljima u Spajićevoj vladi, principijelnost se mora priznati. Stao je u odbranu naprasno smijenjene direktorke Solar gradnje Valerije Saveljić, funkcionerke URE, mada je sa tom partijom već u klinču uoči podgoričkih izbora. Mujović je otišao i korak dalje. Tražio je smjenu Odbora direktora Solar gradnje iako tamo većinski sjede predstavnici njegovih partnera iz vlasti sa državnog nivoa.

Srijeda 14.08.

U ratu su nevina samo djeca. Izraelska bomba ubila je majku i blizance u Gazi dok je njihov otac u kancelariji lokalnih vlasti prijavljivao rođenje beba. O čemu je razmišljao predsjednik Izraela Benamin Netanjahu kad je pročitao ovu strahotnu vijest? Čemu su se nadale vođe Hamasa kad su u oktobru naredile masakr nad izraelskom omladinom? Osveta stiže osvetu. Naredna bi mogla biti kobna, ne samo po Bliski istok. Odmazda Teherana zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea je izvjesna. U ovom trenutku jedino vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamenei zna kada će uslijediti i kojih razmjera. Blizanci nijesu znali Netanjahua, Hanijea, Hamneija... Za četiri dana života dječak Aser i djevojčica Aisel znali su za oči majke i svjetlost koju je prekrio mrak .

Izloženost djece svakovrsnim oblicima nasilja povećava se iz dana u dan. Registar sa imena 98 pedofila u Crnoj Gori jedan je od dugo očekivanih mehanizama zaštite maloljetnika. Sve institucije koje rade sa djecom dužne su da zatraže podatak da li je lice koje treba da zasnuje radni odnos kod njih upisano u registar.

Propust je ukoliko ne postoji obaveza da se provjere već uposleni. U svakom slučaju podrška Minstarstvu pravde i ministru Božoviću uz apel i njemu i pravosuđu da prekinu praksu da se slučajevi krivičnog djela pedofilije kvalifikuju kao prekršaji.

Četvrtak 15. 08.

Povodom početka manifestacije "Trg od ćirilice" u Herceg Novom podsjetiću na svjedočanstva iz Prvog svjetskog rata kada su 1916. austougarski okupatori zabranili upotrebu ćirilice u Crnoj Gori. Pobunilo se 14 uglednih bjelopavlićkih učitelja u Danilovgradu. Završili su na vojnom sudu i robiji. U sadašnjem vremenu, u Ustavu Crne Gore ćirilica i latinica su ravnopravna pisma, međutim doskora ćirilca je bila gotovo u potpunosti izbačena iz službene upotrebe. Nakon promjene vlasti ima pomaka na bolje u tretmanu ćirilićnog pisma. Suštinske promjene treba da uslijede nakon objavljivanja rezultatata popisa.

Kako god da se završi, višednevna ukrajinska ofanziva u ruskoj oblasti Kursk ozbiljno je narušila autoritet Vladimira Putina. Čak ni strogo kontrolisani mediji u Moskvi ne mogu sakriti vojne poraze na sopstvenoj teritoriji. Nemoguće je povjerovati u saopštenja Kremlja da je situacija pod kontrolom, a proglašavati vanredno stanje i gledati kolone izbjeglica. Više od osvojenih naselja i prostranstava Volodimiru Zelenskom trebaju slike demoralisanih, zarobljenih vojinika, uništenog naoružanja , trobojki u prašini. Nakon ukrajinske invazije rat je ušao u novu, mnogo kritičniju fazu. Svaki pokušaj pregovora značio bi svojevrsnu Putinovu kapitulaciju i izvjesnu destabilizacija bezbjednosno-političkih prilika u Rusiji. Zato treba očekivati istjerivnje ukrajinskih vojinika sa ruske teritorije po svaku cijenu, nastavak operacija unutar Ukrajine i pojačane prijetnje ruskim nuklearnim arsenalom.

Petak 16. 08.

Budva na pjeni od izbora. Briga političare za Šavnik. Siromašna, raseljena opština, gdje se za godinu sklopi jedan ili dva braka i gdje broj stanovnika poraste samo na dan izbora. U metropoli turizma treba biti vlast, raspolagati ogromnim novcem, kontrolisati milionske transakcije, uticati na tržište nekretnina. Od vremena “svetozareva” Budva je bila država u državi. Partijske centrale grdnu muku muče da iskontrolišu lokalne stranačke prvake u njihovim kombinatorikama.

Centrale sada i nemaju vremena za Budvu. Do kraja septembra niko neće maknuti iz Podgorice. Biće to kampanja intezivnija i žešća nego za parlamentarne izbore. Milojko Spajić uzda se u prostu matematiku rasta zarada i penzija. Kada se doda rast cijena onda matematika i nije tako prosta, računa Jakov Milatović.

Dritan Abazović će Milatovića potpomagati mnogo težim optužbama na Spajićev račun. Andrija Mandić očekuje zahvalnost Srba što se izborio da budu vlast. Političkoj mobilizaciji protiv “vučizacije” Crne Gore nada se Danijel Živković. Aleksa Bečić će insistirati na politici srednjeg puta. Ervin Ibrahimović će biti dio vlasti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније