Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

18. 08. 2024. 07:47 >> 10:41
Čitaj mi:

INSTITUT OBJAVIO

Mladunci glavatih kornjača prvi put na Velikoj plaži

Iako su naučnici već neko vrijeme predviđali mogućnost da glavate kornjače iskoriste područje Velike plaže za polaganje jaja, to se prvi put i dogodilo, saopštio je kotorski Institut za biologiju mora. Objavili su video materijal na kojem se vide mlade jedinke morskih kornjača na Velikoj plaži u Ulcinju.

Kako navode, Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore dobio je juče više dojava o izlijeganju mladih jedinki morske kornjače, najvjerovatnije glavate kornjače (Caretta caretta), inače najčešće vrste morskih kornjača u Jadranu.

“Institut je 2013/14. godine sprovodio istraživanja na Velikoj plaži, pokušavajući naći gnijezda morskih kornjača, ali bez rezultata. U posljednjih nekoliko godina zabilježeno je proširenje područja gnjezđenja glavatih kornjača, pa je tako zabilježeno i na jadranskoj obali sjeverne Italije. Ovo je zasad najsjeverniji zabilježeni slučaj na istočnoj obali Jadrana”, navode u Institutu.

Upozoravaju javnost da su sve vrste morskih kornjača zaštićene, kako nacionalnim tako i međunarodnim zakonodavstvom.

“Ukoliko se ponovi jučerašnji događaj, molimo širu javnost da uživa u ovom nevjerovantom događaju sa sigurne udaljenosti, ne uznemiravajući na nikakav način mlade kornjače. Samo ukoliko je potrebno i ako drugačije ne bi mogle stići do mora, oslobodite im put. Ako svjedočite događaju tokom noći, ne palite svijetka i fotografišite isključivo bez upotrebe blica. Budite, što je moguće više, slučajni posmatrači i smatrajte se sretnima što ste imali priliku posvjedočiti ovom fascinantnom događaju”, poručuju iz Instituta za bilogiju mora.
Mlade kornjače, kako kažu, nikako ne bi trebalo uzimati u ruke, odnosno treba izbjegavati bilo kakvu direktnu interakciju s njima.

“Molimo posjetioce plaža da nam jave ukoliko bude još ovakvih slučajeva sa što preciznijom lokacijom kao i da nam dostave fotografije i video materijal ukoliko posjeduju”, zaključuje se u objavi Instituta za bilogiju mora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније