Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

11. 07. 2024. 12:18 >> 12:21

ZARAŽEN NEVAKCINISANI MLADIĆ

IJZ: Registrovan osmi slučaj morbila u Crnoj Gori

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) juče je u kasnim popodnevnim časovima registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila. Kako su kazali, obolijevanje je registrovano kod nevakcinisane osobe muškog pola starosti 22 godine iz Bijelog Polja, koja trenutno živi i radi u Budvi.

Obolijevanje je, kako navode, potvrđeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti i serološkom analizom (prisustvom specifičnih IgM i IgG antitjela).

Pacijent je, ističu, hospitalizovan u KBC Kotor i prema dobijenim informacijama trenutno je dobrog opšteg stanja.

"Odmah po potvrđivanju slučaja, preduzete su mjere kako bi se smanjio rizik daljeg širenja bolesti. Epidemiološko ispitivanje vrše nadležne službe KBC Kotor i Doma zdravlja Budva, dok Institut za javno zdravlje pruža neophodnu podršku", poručili su iz IJZ-a.

Od 28. marta, zаključnо sа 11. julom 2024. gоdinе rеgistrоvаnо je osam slučаjеvа obolijevanja od mоrbilа u Crnoj Gori.

Prema posljednjim dostupnim podacima, u zemljama okruženja bilježi se dalji porast broja registrovanih slučajeva morbila. Ukupnо је tokom 2024. godine u Federaciji BIH registrovano 6.316 slučajeva (zaključno sa 09.07.2024.). U Republici Srpskoj je prijavljen je 251 slučaj (zaključno sa 05.07.2024. godine), a u Srbiji je rеgistrоvаn 181 slučаj mоrbilа (zаključnо sа 07.07.2024. godine) sa naglaskom da je u periodu od 01 - 07.07.2024. g. registrovan 31 novooboljeli. U Albaniji je prijavljeno 38 slučajeva morbila (posljednji dostupni podatak od 12.03.2024.), a u Hrvatskoj 18 (zaključno sa 05.06.2024.).

Prema izvještaju ECDC (Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti) ove godine je 16 lica (15 u Rumuniji i 1 u Irskoj) umrlo od posljedica obolijevanja od morbila.

"Jedina prava mjera prevencije je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom vakcinom protiv morbila, zauški i rubele. Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine", kazali su iz IJZ-a.

Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na roditelje da vakcinišu svoju djecu bez odlaganja.

"Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine. Osobama koje nijesu potpuno vakcinisane u skladu sa svojim uzrastom ili nemaju dokaz da su preležale ovu bolest ne preporučuju se putovanja, naroćito u države i regionima gdje su registrovani slučajevi obolijevanja. Takođe, savjetuje im se da izbjegavaju bilo koji vid okupljanja i boravka u kolektivu", zaključili su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније