Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Kapa [ TVCG ]

10. 07. 2024. 19:52 >> 19:52
Čitaj mi:

VRUĆINE NE JENJAVAJU

Temperaturni rekordi narednih dana, toplotni talas trajaće duže

Ljetnje vrućine ne jenjavaju, a meteorolozi za naredne dane najavljuju nove rekorde. U većem dijelu zemlje, kako prognoziraju, temperatura će prelaziti 40 stepeni, a aktuelni toplotni talas trajaće duže nego prethodna dva.

Meteorolog Vučina Popović kaže za TVCG da će ovaj talas biti dosta neprijatan jer će doći do zagrijavanja i u noćnim i jutarnim satima.

"Teško da ćemo funkcionisati uopšte. Od nedjelje očekujemo 40 i početkom naredne sedmice do 41-42, do nedjelje će biti 39-40 stepeni i u sjevernim predjelima će biti i na primorju tako da je dosta visoka temperatura", naveo je on. 

No, na sjeveru i primorju noć i jutra biće svježiji nego u centralnom dijelu države, kazao je Popović.

Ipak, subjektivni osjećaj može da bude i da je toplije nego što pokazuju podaci.

"Mjeri se svuda u svijetu na isti način: iznad zelene površine na visini od dva metra u meteorološkom zakonu. Tako se meri temperatura, a inače je temperatura vrlo promjenjiva veličina. Možete sad naći u gradu na pojedinim mjestima da je temperatura 45 ili više stepeni", smatra Popović.

Da najavljene ekstremne vrućine mogu prouzrokovati suše i požare, svjesni su u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Zato su definisali mjere i aktivnosti u požarnoj sezoni i napravili presjek materijalnih i ljudskih kapaciteta.

Kako je saopštio Đorđe Vujović iz Direktorata za zaštitu i spašavanja, na lokalnim nivoima službe zaštite i izvršavanja imaju oko 640 operativaca, to jest vatrogasaca i spasilaca koji su raspoloživi.

"Imamo približno 200 vozila, od čega 150 vozila je specijalizovanih vatrogasnih vozila. Takođe, imamo 9 vatrogasnih, dobrovoljnih vatrogasnih društava", naveo je on. 

Na raspolaganju su i tri vazduhoplova, a MUP planira da osposobi još jednu letilicu za gašenje požara.

"Od toga su dva helikoptera: Augusta i Bel, 212 i 412 i avion za gašenje požara iz vazduha. Ukoliko bude potrebe i ukoliko budu svi državni kapaciteti prevaziđeni u nekom momentu, uvijek možemo da se oslonimo na taj međunarodni segment saradnje i pomoć naših partnera", kazao je Vujović. 

Vujović podsjeća da je na snazi naredba o zabrani paljenja vatre.

Apeluje i na planinare i ljubitelje prirode da se na vrijeme upoznaju sa stazama i prate prognozu kako bi izbjegli toplotne udare.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније