Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

19. 06. 2024. 14:55 >> 14:55

IVANOVIĆ - EMERI

"Crna Gora i Australija dijele vrijednosti demokratije, slobode i multilateralizma"

Crna Gora i Australija dijele vrijednosti demokratije, slobode i multilateralizma, koje predstavljaju temelj za dalji razvoj sveukupnih međudržavnih odnosa, ocijenili su na sastanku ministar vanjskih poslova Filip Ivanović i ambasador Australije na nerezidentnoj osnovi Daniel Emeri.

Sagovornici su se saglasili da postoji zainteresovanost za dalje unaprjeđenje bilateralnih odnosa, prvenstveno kroz jačanje političkog dijaloga i snaženje ekonomske saradnje.

Kako je saopšteno iz resora vanjskih poslova, Ivanović je kazao da je članstvo u Evropskoj uniji apsolutni vanjskopolitički prioritet Crne Gore, ali da, uporedo sa tim, posvećeno rade na jačanju partnerstava sa prijateljskim zemljama, kao i uloge u multilateralnim okvirima.

Istakao je, dodaju, da postoji značajan prostor za intenzivniju saradnju sa Australijom, naoročito u oblastima ekonomije i turizma, ali i obrazovanja, nauke i informacionih tehnologija.

Kako ističu, Emeri je ocijenio da napredak koji Crna Gora ostvaruje na vanjskopolitičkom planu u pravcu pridruživanja Evropskoj uniji dobra vijest kako za region i EU, tako i za ostale zemlje kandidate i partnere.

Dodaju da je izrazio zadovoljstvo saradnjom na multilateralnom planu, kao i obostranom posvećenošću jačanju veza između dvije države, utemeljenih na zajedničkim vrijednostima.

Tokom sastanka je bilo riječi i o aktuelnim regionalnim i globalnim prilikama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније