Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Frenk Gardner - BBC novinar iz oblasti bezbednosti  [ BBC ]

14. 08. 2024. 09:33   >>  13:13

Rusija i Ukrajina: Šta će se dešavati posle upada snaga pod komandom Kijeva na rusku teritoriju

Ukrajina je upad na rusku teritoriju pokazala da je sposobna da ovlada sofisticiranim kombinovanim oružanim napadom koristeći sve elemente modernog ratovanja.

Ukrajinska vojna vozila u blizini granice sa Rusijom
Reuters
Ukrajinska vojna vozila u blizini granice sa Rusijom

Ukrajinski ministar spoljnih poslova objavio je da Ukrajina nema nameru da trajno ostane na malom delu ruske teritorije koji je zauzela tokom prethodne nedelje.

Ipak, Ukrajina se suočava sa teškim izborom - da li da zadrži snage na ovom području kako bi pojačala pritisak na Moskvu ili da se sada povuče.

Svakodnevno izložena ruskim dronovima, projektilima i kliznim bombama, i sa iscrpljenom vojskom na prvoj liniji fronta koja se polako povlači ka Donbasu, Ukrajini su očajnički bile potrebne dobre vesti ovog leta.

Izuzetno hrabrim i dobro sprovedenim upadom u rusku Kursku oblast, dobila ih je.

„Najfascinantnija stvar u vezi sa ovim upadom bila je to kako su Ukrajinci dobro ovladali kombinovanim načinom ratovanja, iskoristivši sve - od protivvazdušne odbrane do elektronskog ratovanja, koristeći i oklopna vozila i pešadiju", kazao je viši britanski vojni zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan.

Šta će se međutim dalje dešavati sa ukrajinskim upadom u Rusiju?

Neki će biti oprezniji i isticaće da je Ukrajina već pokazala ono što joj je bilo važno - da Putinov rat mora zadati bol i Rusima, i da je uprkos nedavnim porazima na ratištu u Donbasu, sposobna da ovlada sofisticiranim kombinovanim oružanim napadom koristeći sve elemente modernog ratovanja.

Drugim rečima, sada je trenutak da se povuku ponosni što su Kremlju zadali udarac pre nego što Rusi dovedu u ovo područje dovoljno vojske da ubije ili zarobi ukrajinske vojnike.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Povlačenje bi međutim ugrozilo dva očigledna cilja ukrajinskog upada.

Pre svega da se izvrši dovoljan pritisak na Rusiju tako da mora da preusmeri deo snaga koje su u Donbasu ka ovom području, i drugo da zadrži dovoljno ruske teritorije kako bi imala zalog za buduće mirovne pregovore.

„Ako Kijev drži rusku teritoriju, može da pregovara o vraćanju sopstvene teritorije iz jače pozicije.

„Kijev će takođe želeti da nanese štetu utisku o svemogućem Putinovom režimu među Rusima i da podstakne Kremlj da zatraži rešenje kako ne bi ugrozili sopstvenu vlast", kaže Dejvid Blagden, sa Ekster univerziteta.

Jedna stvar je jasna. Prisustvo snaga Ukrajine, države za koju predsednik Putin čak misli da ne bi trebalo da postoji kao nezavisna, nedopustivo je.

On će upotrebiti sve što može da reši ovaj problem nastavljajući istovremeno da vrši pritisak na Ukrajinu u Donbasu i kažnjava ukrajinski narod dodatni dronovima i raketnim napadima.

Koliko je bio iznerviran, videlo se na snimku na ruskoj televiziji tokom predsedavanja hitnom sastanku u Moskvi juče.

Da li se kockanje isplatilo Ukrajini?

Suviše je rano da se da odgovor.

Ako njene snage ostanu sa druge strane granice, mogu očekivati sve jače napade.

Blagden upozorava da će biti potrebno značajno ljudstvo, oprema i logistika da bi se zadržala osvojena teritorija.

Ovo je nesumnjivo bio najhrabriji potez Ukrajine ove godine.

Takođe je bio i najrizičniji.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније