Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

B.B. [ Beta ]

14. 08. 2024. 11:58 >> 11:58
3
Čitaj mi:

KUĆE UNIŠTENE, IMA POGINULIH

U Belgorodu proglašeno vanredno stanje zbog napada iz Ukrajine

U ruskom pograničnom regionu Belgorodu proglašeno vanredno stanje zbog napada iz Ukrajine, saopštio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Gladkov je izjavio da je situacija u Belgorodu "veoma teška" zbog stalnog granatiranja tog regiona sa ukrajinske strane. "Kuće su uništene, ima poginulih i ranjenih civila", naveo je on na Telegramu.

To je drugi ruski region nakon Kurska koji je proglasio vanredno stanje, nakon iznenadnog ukrajinskog prekograničnog napada prošle nedjelje, koji je doveo do masovnih evakuacija i vanrednog stanja koje je tamo proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Rusija je takođe saopštila da je preko noći oborila 117 dronova, koji su gađali četiri regiona - Kursk, Voronjež, Belgorod i Nižnji Novgorod.

Belgorod se nalazi južno od Kurske oblasti, lokacije najdubljeg upada Ukrajine u Rusiju otkako je Moskva započela svoju invaziju 2022. godine. Procjenjuje se da je skoro 200.000 Rusa napustilo svoje domove u Kurskoj oblasti.

U utorak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da su trupe napredovale dublje na rusku teritoriju, dok je načelnik vojske Oleksandar Sirski tvrdio da Kijev ima "kontrolu nad 40 kvadratnih kilometara" sa 74 zauzeta naselja.

Ali koliko je tačno ruske teritorije zauzeto je nepoznanica, a postoji skepticizam u vezi sa prethodnim tvrdnjama Sirskog da je ukupno 1.000 kvadratnih kilometara Rusije pod kontrolom Ukrajine.

Ukrajina je rekla da neće zadržati rusku teritoriju koju je zauzela, dodajući da će prekinuti napade ako Moskva pristane na "pravedan mir".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније