Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

21. 08. 2024. 18:21 >> 19:39
Čitaj mi:

INTERVJU ZA RTCG

Antonio Lutula - naš čovjek koji je Saru Hostrom učinio najbržom plivačicom svijeta

Sara Hostrom, kako je zovu u Švedskoj, ili Sjostrom kako je izgovaramo na Balkanu, bila je jedna od najvećih junakinja minulih Olimpijskih igara u Parizu.

Dvije zlatne medalje u dvije najpopularnije discipline 50 i 100 metara slobodno, i pored toga što na dvostruko dužoj dionici nije bila favorit, i do samih Igara se predomišljala da li da učestvuje, na kraju je imala najuspješnije OI na svom čak petom nastupu.

U pozadini uspjeha fenomenalne Šveđanke, jedan od odgovornih je i momak koji je usko povezan sa Crnom Gorom.

Antonio Lutula je trener i Sare, kao i kompletne švedske nacionalne selekcije u plivanju, a preko svoje majke koja je iz Crne Gore je povezan sa našom zemljom.

Sa njim smo pričali i prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, kada je razgovarao upravo o planovima za Pariz i 2024. godinu.

Sada smo imali prilike da ponovo pričamo sa trenerom jedne od najboljih svih vremena.

U posljednjem intervjuu koji ste dali za RTCG kazali ste da se nadate da će Pariz biti uspješniji od Tokija. S obzirom na to da ste u Tokiju uzeli srebro, a u Parizu dva zlata, čini se da su vam se želje ostvarile?

"Jesu, definitivno. Računali smo zlato na 50 kraul, tu je Sara Hostrom klasa za sebe, ali na 100 nismo znali gdje će biti. To je super rezultat. Pedeset i 100 kraul su sprint distance i to su tzv. "kraljevske", najprestižnije distance na olimpijskim igrama u plivanju".

Sara Hostrom je još jednom pokazala da je jedna od najboljih svih vremena. Trka na 100 metara nije bila u planu, ali stigla je kasna prijava i na kraju istorija je ispisana nastupom u "Defans areni".

"Tako je. Nismo prije odlučili hoće li će da pliva. Trebalo je da pliva u maju na Mare Nostrum, ali se razboljela pred prvo takmičenje, a u Monako idu samo takmičari na 50 metara. I onda je na Sete Koli otplivala 52,5, a to je bila super indikacija da će moći da otpliva u Parizu dobro 100 kraul. Ali, za Saru je bilo bitno da joj ne smeta za 50 kraul, i onda super je bio program da može 100 da pliva četvrti i peti dan igara i onda 50 metara osmi i deveti".

Koliki je vaš bio doprinos tome? Je li bila zajednička odluka oko 100 metara?

Da, ja sam je gurao cijele sezone da pliva i 100 metara. Njen cilj je bio 50 kraul, tu je htjela da osvoji zlato i da obori svjetski rekord. Prošle godine je oborila svjetski rekord, ali Olimpijske igre su najbitnije bile. Ja sam je gurao na stotku cijele sezone, zato što sam znao da ima mogućnost da pliva i ispod 52 sekunde i da će joj to biti dovoljno za zlato".

Na krilima te medalje došla je i druga na 50 metara sa olimpijskim rekordom u polufinalu.

"Da, tačno, 23,66 i onda 23,71 u finalu. To je bilo ispod starog olimpijskog rekorda, ali tu je najbitnije bilo zlato i medalja".

Vaša štafeta je osvojila 5. mjesto u finalu sa nacionalnim rekordom.

"To je bio super rezultat za nas, kada je nacionalni rekord u olimpijskom finalu, onda ne možeš više da očekuješ. Tu je jako velika kokurencija sa Australijom, Kinom, SAD. Peto mjesto za malu zemlju kao što je Švedska je jako dobro".

Nakon Sare, ima li Švedska novo ime? Sara Junevik se nametala, prije svega u delfin stilu na 50 metara?

"Da, definitivno ona je već zimus uzela bronzu na 50 metara delfin na EP na kratkim bazenima (25 metara) i ljetos na EP u Beogradu u olimpijskom bazenu osvojila zlato na 50 metara delfin i bronzu na 100 metara delfin. Ona je ime za budućnost".

Slijedi SP u Singapuru iduće godine, s kojim ambicijama Švedska ide tamo?

"To ćemo morati da vidimo, imaćemo kvalifikacije u aprilu sljedeće godine. Sad je cilj SP u Budimpešti u kratkim bazenima".

Za vas individualno nastavljen sjajan niz, prošle godine nagrada za najboljeg evropskog trenera, čini se da bi nakon Pariza i sada mogla da završi u vašim rukama. Koliko vam to sve znači?

"Vidjećemo za ovu godinu, ali sam jako zahvalan na toj nagradi. Imao sam super mogućnost da radim sa plivačima na visokom nivou i da pokažem šta mogu da postignem kao trener".

Crna Gora ima talentovane plivače, prije svih Miloša Milenkovića i Jovanu Kuljaču, kojima su ovo bile prve Igre. Čini se ipak da je njihov talenat nadmašio sredinu, prije svega što se tiča uslova ali i pomoći države koja je i dalje na malom nivou. Kakav imate savjet za njih?

"Plivanje je specijalan sport, mora mnogo da se posveti, puno sati u bazenu. Trening u teretani, ali to je proces koji traje godinama, i samo da se gleda da se svaki dan poboljša na individualnom nivou. To je proces koji traje".

Već ranije smo pričali o vašoj povezanosti sa Crnom Gorom preko majke.

"Da, ona je iz Bijelog Polja".

I dalje posjećujete Crnu Goru?

"Prije sam kao mali dolazio svakog ljeta. Nisam bio prošlog ljeta, bio sam prije dvije godine. Pokušavam svakog ljeta bar sedmicu ili dvije da dođem".

Brojni svjetski sportisti koriste priliku da se u Crnoj Gori ili pripremaju ili se odluče na posturnirski rehabilitacioni odmor. Da li možemo da vas očekujemo u budućnosti sa nekim od svojih pulena iz švedske reprezentacije?

"Bilo bi super kad bismo mogli da dođemo. Ne znam kakva je situacija sa olimpijskim bazenima, ali nama bi to bilo bitno. Mogao bi trening na nadmorskoj visini, na Žabljaku recimo trening, i onda dobijaš kardiovaskularni fitnes, to bi bilo super kad bismo mogli da dođemo".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније